Leinert Novosel o komunikaciji predsjednika i premijera: Blokada koja zaustavlja cijeli sustav

27.12.2022.

11:43

Autor: HRT/R.S.

Prof. Smiljana Leinert Novosel, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

Prof. Smiljana Leinert Novosel, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Zadnje istraživanje rejtinga političkih stranaka u Hrvatskoj na izmaku ove godine još jednom pokazuje da popularnost HDZ-u, premijeru Plenkoviću i Vladi raste. Daleko iza HDZ-a je SDP, a za treće mjesto sada se bore Most, Možemo i Domovinski pokret. Treba li to pripisati blagdanskom ozračju i Vladinu paketu pomoći od 700 milijuna kuna, uglavnom za umirovljenike i ostale socijalno ugrožene razjasnila je prof. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

HDZ je na kraju ove turbulentne godine dosegao gotovo najveću popularnost i potporu među građanima.

- HDZ je do kraja ove godine uspio ostvariti ključne ciljeve koje je imao pred sobom i to nisu bili kratkoročni ciljeve nego dugoročni kao što je ulazak u eurozonu i Schengen. Prema tome to je ono što oni mogu staviti na stol i pokazati kao svoj uspjeh. S druge strane prati ga okolnost uspješnog gospodarskog rasta, dodaje Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

- Uspjeh nogometne reprezentacije i pozitivno ozračje koje se vrlo često preslikava na raspoloženje ljudi, tome su doprinijeli, ali i blagdani, dodaje Leinert Novosel.

Politička komunikacija u Hrvatskoj

HDZ bilježi potporu 30,7 posto, dok je SDP daleko iza s više od 17 posto. No činjenica je da prvi čovjek SDP-a, Peđa Grbin govori sve teže optužbe i riječi prema premijeru.

- Kada gledate ne općoj razni riječ je o izrazito lošoj komunikaciji. Prvo ako imitirate nekoga to ne može donositi pozitivne bodove, drugo samo pogoršava razinu komunikacijske kulture u Hrvatskoj i treće produbljuje rovove koji su ionako već dosta duboki, istaknula je profesorica.

- Nadam se da će pored ovih ubojitih atributa, vrlo neugodnih naziva u idućem periodu SDP i oporba ponuditi i neka konkretna i kvalitetna rješenja, toga zapravo nedostaje. Dobacivanja i površna komunikacija više idu na uništavanje odnosa i osobe nego što pridonosi bilo čemu što bi ljude moglo radovati, dodala je.

Nova koalicija Možemo i SDP-a 

Profesorica Leinert Novosel ističe da imidž Možemo! trenutačno nije dobar zbog toga što se ono što se događa na razini grada uvijek preslikava i na više razine i zbog toga treba voditi računa što i tko u pozitivnom smislu donosi u tu koaliciju i dodaje kako smatra da je to njima jedini izlaz.

Kao treća opcija tijesno se bore upravo Možemo!, Most, ali i Domovinski pokret koji se stabilizirao.

- Za sada mi se čini da je glavna strategija idemo srušiti HDZ, ljude zanima što dobivamo time, kazala je Leinert Novosel.

Obnova od potresa 

Vlada je u prosincu dobila najviše potpore upravo krajem godine iako ćemo za dva dana obilježiti dvije godine od katastrofalnog potresa na Banovini. I sam premijer je priznao „Obnova je nestvarno spora".

- To je najlošija točka cijelog ovog vladanja protekle dvije godine, zaista je nevjerojatno da se po toj osnovi ništa nije dogodilo. I sada možete napraviti nešto sasvim formalno, a to je smijeniti sve odgovorne osobe, možete se zapitati kako to da ne funkcionira obnova, kazala je Leinert Novosel.

Rast popularnosti predsjednika Milanovića

Predsjednik Milanović nastavlja s istom komunikacijom kao unazad godinu i pol, ističe profesorica.

- Ona se ne mijenja i nije efikasna, mi nismo vidjeli da se temeljem te komunikacije išta promijenilo, dodala je Leinert Novosel.

Leinert Novosel: Komunikacija nedostaje na svim razinama

Komunikacija nedostaje na svim razinama, između premijera i predsjednika svakako, naglašava.

- To je blokada koja cijeli sustav zaustavlja i ne dozvoljava niti da se kvalitetno odrađuju teme vezane uz obranu niti vanjsku politika, rekla je Leinert Novosel.

Ostatak razgovora pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!