11:57 / 05.02.2020.

Autor: HRT

Leko: Odvoz otpada će biti 20 puta u mjesecu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poskupljenje odvoza otpada koje je u Zagrebu trebalo stupiti na snagu prije 5 dana. Zaustavio ga je Ustavni sud koji je odlučio da se Vladina uredba o gospodarenju otpadom mora preispitati.
Poskupljenje odvoza otpada koje je u Zagrebu trebalo stupiti na snagu prije 5 dana. Zaustavio ga je Ustavni sud koji je odlučio da se Vladina uredba o gospodarenju otpadom mora preispitati, odnosno mora se donijeti konačna odluka je li ta uredba u skladu sa zakonima i Ustavom. Što možemo očekivati ubuduće, kako se Zagreb planira uhvatiti u koštac s otpadom. To su pitanja o kojima je govorio u emisiji Studio 4, Jure Leko, direktor Čistoće.

- S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine koju je donijela Vlada RH, Zagrebački holding, odnosno podružnica čistoća, će do konačne odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada obračunavati kao što je i do sada, odnosno po postojećim starim cijenama, rekao je Leko.

Najsporniji dio građanima je bio ponajprije fiksni dio računa za koji je bilo određeno da iznosi gotovo 70 kuna. Čistoća je ta koja je izrađivala cijenu. Na pitanje kako su došli do ovog iznosa, Leko je rekao kako fiksni dio usluge sadrži troškove nabave i održavanje opreme za prikupljanje otpada, prijevoz i obradu otpada, troškove reciklažnih dvorišta, prijevoz glomaznog otpada i vođenje evidencija o izvještavanju o javnoj usluzi. Naglasio je kako su to realni troškovi koji su nastali na području grada Zagreba.

- Nakon ovog izračuna došao je prijedlog za smanjenjem sa 68 na 48 kuna, tako da u varijabilnom dijelu, s pojačanim recikliranjem, postoji mogućnost utjecanja na smanjenje računa, rekao je.

Leko je naglasio kako se čeka odluka Ustavnog suda prema kojoj će Čistoća postupati. Rekao je kako je primijećeno da se plastika i papir dosta nakupljaju ispred objekata te je najavio kako će se od 10. ovog mjeseca svaki tjedan odvoziti tako da će se smanjiti broj vrećica koje se odlažu.

- S time ćemo povećati količinu recikliranih frakcija i težiti tome da količina recikliranog prijeđe 50 posto, naglasio je i dodao kako će od 10.2. unutar mjesec dana na svakom kućnom pragu biti 20 puta.

Istaknuo je kako nekadašnja cijena odvoza i današnja ne mogu biti usporedive, zato što se nekada odvozila samo jedna frakcija, a danas se odvozi 5 frakcija na gradski deponij.

Leko je najavio kako će se u dogledno vrijeme, osim vrećica za plastiku, postaviti i kante od 1100 litara.

Rekao je kako u Zagrebu trenutno postoji 400 tisuća spremnika i 17 reciklažnih dvorišta te kako je to nešto što enormno puno košta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!