11:51 / 17.06.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Lerotić (IDS): Nećemo podržati rebalans proračuna, IDS je uvijek bio oporba HDZ-u

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić izjavio je da njegova stranka neće podržati rebalans proračuna o kojemu će se glasati u petak i time otklonio mogućnost da daju glas vladajućoj koaliciji kojoj 'visi' 76. glas, s obzirom na nedavne navode čelnika Reformista Radimira Čačića.

Čačić je, naime, nakon lokalnih izbora rekao da neće podržati rebalans i ubuduće biti dio vladajuće većine ako lokalni HDZ u Varaždinskoj županiji bude koalirao s Ivanom Čehokom.

IDS sutra na glasanju neće podržati rebalans proračuna, izjavio je Lerotić novinarima u Saboru. IDS je uvijek bio oporba HDZ-u, tako je bilo prije, tako će biti i sada, poručio je.

Upitan o prijašnjim slučajevima projektne suradnje IDS-a i HDZ-a na što su podsjetili novinari, Lerotić je kazao da 'podržati gradnju Opće bolnice u Puli ili Istarskog ipsilona je, prije svega, ne samo za dobrobit građana Istarske županije nego i za sve one koji dolaze na ljetovanje ili posjet toj županiji'.

Sve što je za dobrobit naših građana, mi ćemo podržati. A kada govorimo o političkoj suradnji s HDZ-om, to nikada nije bilo upitno pa neće biti ni sada, pojasnio je.

Na pitanje je li rebalans proračuna u interesu hrvatskih građana, potvrdno je odgovorio, ali i ustvrdio kako 'ovo što imamo nije u interesu hrvatskih građana jer se deficit povećava za šest milijardi kuna'. U ovoj situaciji, deficit će na kraju godine biti gotovo 17 milijardi kuna, ako ne bude i veći, i ne vidim kako je to u interesu hrvatskih građana, zaključio je Lerotić.

U iščekivanju sutrašnjeg glasanja o rebalansu proračuna, zbog Čačićevih navoda, ali i tvrdnji vladajućih da imaju dovoljno ruku, u Saboru se, navode mediji, istražuje tko bi mogao 'uskočiti' u slučaju da Reformisti odluče istupiti iz vladajuće koalicije zbog sastavljanja većine u Varaždinskoj županiji.

Reformisti su na prošlom glasanju u Saboru već pokazali otklon, kada je njihova zastupnica Natalija Martinčević, kao 76. ruka parlamentarne većine, glasala suzdržano o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, umjesto da bude protiv tog oporbenog prijedloga kao i ostatak vladajuće koalicije, kojoj se tada brojčano stanje spustilo na 75 zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!