Lerotić: Zaustaviti nedopustivu betonizaciju pomorskog dobra u Istri

29.06.2023.

12:34

Autor: Hina/HRT/D.S.

Umag

Umag

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Nezavisni zastupnik Marin Lerotić upozorio je na devastaciju pomorskog dobra koja se događa suprotno prostornom planovima Grada Umaga u režiji jednoga privatnoga trgovačkog društva, zatraživši obustavu radova koja uništavaju prirodu i prirodna bogatstva Hrvatske.

- Već neko vrijeme u Istri, Savudriji na plaži Alberi događa se devastacija pomorskog dobra u režiji trgovačkog društva Čista voda projekt d.o.o. koje je u privatnom vlasništvu, a devastacija pomorskog dobra događa se upravo suprotno prostornim planovima Grada Umaga, upozorio je Marin Lerotić na konferenciji za novinare. 


Prema podacima dostupnima na Geoportalu namjena građevine jest uređenje plaže s beach-barom i sanitarnim objektom pri čemu se jasno navodi da je konstrukcija montažno-demontažna koja će biti prenosiva. Iz uvida na terenu jasno je da je riječ o narušavanju prirodne strukture i oblika te kršenju zakona i prostornih planova jer su izgrađeni armirani zidovi uz obalu, ali je i betonirano more, naglasio je.


U toj su zoni predviđeni zahvati održavanja, unapređenja i zaštite plaže na kojima prevladavaju prirodne strukture i oblici koji moraju biti očuvan, kao i izvedba neinvazivnih zahvata u prostoru, ali ne i betoniranje plaže što definitivno jest invazivni zahvat, rekao je Lerotić.


Naglasio je, uz ostalo, da Grad Umag gradi i šetnicu dugačku više od 40 kilometara, a koju su rascjepkali na veliki broj manjih zahvata kako ne bi morali raditi procjenu utjecaja na okoliš s obzirom na to da znamo da se radi o mjestu gdje su pronađena nalazišta fosila dinosaura te da ista nalazišta spadaju u zaštićeni dio prirode sukladno Rješenju o proglašenju fosila dinosaura i njihovih nalazišta zaštićenim dijelovima prirode.


Napomenuo je da je kontaktirana Uprava za zaštitu prirode te kako je njezin djelatnik nakon izlaska na teren naredio obustavu radova, međutim, radovi se i dalje izvode.


Riječ je o doslovnom razvaljivanju plaža i pomorskog dobra bagerima i drugim teškim strojevima. Nedopustivom uništavanju prirode i prirodnih bogatstava naše zemlje, istaknuo je, zatraživši od nadležnih ministarstava i glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da hitno izađu na teren i zaustave uništavanje pomorskog dobra u Umagu i pošalju jasnu poruku kako neće tolerirati devastaciju koja se događa mimo svih prostornih planova i zakona u Republici Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!