12:31 / 12.10.2018.

Autor: V.K./Hina/B.S.LJ./HRT

Lesandrić o reakciji iz KBC-a Split: "Neprimjereno i diskutabilno"

-

-

Foto: - / -

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije,
Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba. Ovakve izjave zastupnica Mosta smatra neprimjerenima.

- Ninčević Lesandrić za HRT: Odluka da progovorim bila je teška, ali ako pomognem samo jednoj osobi...

Bolnica će se o njenom slučaju službeno očitovati u ponedjeljak, najavio je Karelović i poručio kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija. "Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objašnjava Karelović.

"Zaista je neprimjereno, neetički i za jednog liječnika krajnje diskutabilno da ovako iznosi anamnezu i moj slučaj u detalje, a da se mene o tome apsolutno ništa ne pita. O razlikama postupka kiretaže i aspiracije zaista neću raspravljati. Otišla sam upravo na Google i pročitala što je ovo što doktor navodi, i vidim da je samo drugačiji oblik kiretaže. Navodi da je čišćenje maternice postupak u kojem su 'me samo takli' i zbog toga svezali-  je van svake pameti svim ženama koje su ovo prošle. To je bio spontani pobačaj, doktorica mi je rekla moramo napraviti kiretažu, anestezije nije bilo, a o doktorima i sestrama ni jedne pritužbe nisam imala ni rekla. Poanta je da sam se obratila ministru zdravstva da se ovakve stvari ne ponavljaju, a ne da razglabamo na ovoj razini kako šef ginekologije u Splitu očito želi.  Zbog njegovog istupa ću poduzeti određene korake" - kazala nam je Ivana Ninčević Lesandrić.

"Zaista je strašno ići na ovakav način opovrgavati bolno iskustvo mene i tisuće žena, a sada je i jasno zašto su do sada šutjele", dodaje.

Predsjednik Društva ginekologa i opstetričara Ante Ćorušić kaže, liječnicima treba vjerovati. Anestezija se upotrebljava ako je riječ o namjernom prekidu trudnoće. 'Ali ako se radi o pobačaju u tijeku, dakle abortusu interactu onda ovisi o procjeni ginekologa i obično se u tim situacijama pobačaj završava bez anestezije jer je to u interesu majke. Zbog zaustavljanja krvarenja i svih mogućih komplikacija koja anestezija u tom trenutku može izazvati, dodaje.

Udruga RODA oštro osuđuje liječničke prakse o kojima je govorila Ivana Lesandrić Ninčević, poziva žene da im pišu o svojim sličnim iskustvima i najavljuje nastavak akcije "Prekinimo šutnju".

Podsjetimo, Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u je Saboru tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvo, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić.

"To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti, nažalost, to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti", kazala je Ninčević Lesandrić.Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini kako će održati sastanak s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, na kojemu će biti razmotren i slučaj Ivane Ninčević Lesandrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!