20:18 / 05.03.2020.

Autor: Petar Vlahov/Tema Dana/IMS/HRT/P.F.

Letica: Ako situacija eskalira i uključi se vojska onda je to vrlo opasna kriza u zemlji

-

-

Foto: - / -

Uključivanje vojske u zaštitu hrvatske granice i vanjske granice EU-a u slučaju eskalacije migrantske krize nije isključena - no za sada za tim nema potrebe.
Borba protiv koronavirusa i eskalacija migrantske krize teme su Vijeća za nacionalnu sigurnost koje su sazvali predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je u obje globalne krize pravodobno i učinkovito reagirala, a tako će biti ubuduće.

Uključivanje vojske u zaštitu hrvatske granice i vanjske granice EU-a u slučaju eskalacije migrantske krize nije isključena - no za sada za tim nema potrebe.

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost o vojsci na granici

HRT s obje strane užarene grčko-turske granice

U emisiji HRT-a Tema dana na ovu temu govorili su prof. dr. Marinko Ogorec s Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju i Ante Letica, umirovljeni hrvatski obavještajac, operativac SOA-e iz 2014. godine.

- Sastanak VNS-a apsolutno je bio potreban, dobro da je došlo do njega razmjerno brzo nakon što je Milanović postao predsjednik. Situacija u našem okruženju i inače situacija je takva da su previše ozbiljni problemi nacionalne sigurnosti koji mogu biti postavljeni pred Hrvatsku u dogledno vrijeme i naravno da je vrlo nužna suradnja državnog vrha po svim pitanjima i na svim razinama, rekao je Ogorec.

Obavještajna zajednica iznijela je svoje podatke i informacije i premijeru i predsjedniku. Ne isključuje se angažman vojske. Kako bi on operativno treba izgledati objasnio je Letica.

-  Za sada za tim nema potrebe. Angažman Hrvatske vojske u zaštiti hrvatske državne granice po sadašnjim zakonskim okvirima može biti jedino u smislu pružanja učinkovite logističke pomoći materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvom hrvatskoj policiji: gradnja šatora, veze, dopremanje, itd. Hrvatska vojska nije obučena za djelovanje i nema zakonske ovlasti za djelovanje prema civilima u miru. Međutim, ako eskalira situacija da hrvatska policija neće biti u mogućnosti, ja se nadam da neće, onda će biti potrebno uključiti i hrvatsku vojsku i onda je to već vrlo teška, vrlo opasna kriza u zemlji, smatra Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!