Letica: Hrvatska je izložena hibridnom djelovanju ruskih službi

06.12.2022.

09:56

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Bivši obavještajac Ante Letica

Bivši obavještajac Ante Letica

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatska je na udaru globalnog terorizma jer ne može biti slučajno ni bezazleno da u jednom danu policija zaprimi 93 anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama u pravosudnim objektima i trgovačkim centrima u državi. Ovakve stvari više se ne događaju nekomu drugom u Europi ili Americi i to je možda još jedna potvrda da se na našem kontinentu vodi žestok i ozbiljan rat. To je činjenica koju ne možemo ignorirati.

Bivši obavještajac Ante Letica, gostujući u Studiju 4, rekao je kako je za građane najvažnije da se vidi ozbiljnost ponašanja svih sastavnica domovinske sigurnosti.

Dodao je kako policija svaku dojavu mora shvatiti ozbiljno te da postoje protokoli prema kojima se postupa.

- Svaka se dojava ozbiljno shvaća jer jedna od njih može biti prava. Mi moramo naučiti živjeti u novom normalnom vremenu koje je potpuno drugačije od vremena u kojem smo živjeli od Domovinskog rata pa do sada, istaknuo je. 

Rekao je da je Europa, ali i Hrvatska, izložena hibridnom djelovanju ruskih službi i onih koji rade u interesu Rusa.

- Hibridno djelovanje je skup koordiniranog postupanja kojim se napadne država ili društvo iskorištavajući slabosti demokratskog poretka i institucija, a upotrebljavajući sve moguće resurse, objasnio je Letica.

Istaknuo je da je sigurnost vrlo važna.

- Bez nje nema ni slobode, ni demokracije, ni poštovanja ljudskih prava. Sigurnost je bitna u svakodnevnom funkcioniranju svakog čovjeka. Svaki teroristički akt stvara nesigurnost i strah među građanima i ne smije se olako prelaziti preko toga. Treba pustiti institucije da rade svoj posao, rekao je. 

Istaknuo je i da je izrazito bitna suradnja sigurnosnih službi i policije te da nema prijepora Vlade i Ureda predsjednika.

- Recentni događaji pokazuju da nam je potrebno jedinstvo u državnom vrhu i da ćemo, ako se nešto ne napravi u tom smislu, doći u velike teškoće i u civilnom, i u vojnom i u sigurnosnom sektoru, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!