10:37 / 23.11.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Letica: Mislim da se kasni sa sjednicom VNS-a

-

-

Foto: - / -

Mislim da se kasni sa sjednicom VONS-a, ali još uvijek ima vremena da se donesu strateške odluke glede radikalizacije ekstremizma.
Mislim da se kasni sa sjednicom VNS-a, ali još uvijek ima vremena da se donesu strateške odluke glede radikalizacije ekstremizma te da se te odluke, zajedničkim potpisom predsjednika i premijera, pošalju na koordinaciju obavještajne zajednice, rekao je u emisiji Studio 4, Ante Letica, bivši šef operative Sigurnosno obavještajne agencije.

➡️ Danas sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost


Što se tiče suradnje obavještajnih zajednica, Letica je rekao kako je moguća suradnja vojne i civilne obavještajne službe sa stranim obavještajnim službama, zato što je to jedna od zadaća VNS-a. Na unutarnjem planu podaci ovih službi, samo u slučaju brže efikasnosti, mogu se dostavljati državnom odvjetništvu, rekao je.

➡️ Milanović o pozivu Plenkoviću: Šteta, opet sitno petljanje 
➡️ Plenković: Teško se s Milanovićem dogovarati preko medija  

Na pitanje jeli predsjednik Zoran Milanović trebao biti obaviješten o tome da je DORH involviran u istragu glede afere JANAF te da je i sam uključen u istragu, Letica je rekao kako prema zakonu nije trebao biti obaviješten, ali kako je realna situacija nešto sasvim drugo.

Što se tiče migranata, Letica je naglasio kako hrvatska policija ima pravo i obvezu čuvati državne granice te ima na raspolaganju za to niz mjera i policija ih može primjenjivati sukladno situaciji.

Migranti i ilegalan prelazak granice

- Da li se dolazi do prekoračenja ovlasti lako je utvrditi zato što postoje tijela za unutarnju kontrolu unutar kabineta ministra, koja mogu u svakom trenutku izići na teren i utvrditi činjenično stanje, naglasio je.

Rekao je kako je ulazak u Republiku Hrvatsku moguć je legalno samo s valjanim dokumentima na utvrđenom graničnom prijelazu, a sve ostalo je ilegalno i podliježe određenom vidu kriminalizacije.

- Ilegalni migranti dolaze bez dokumenata i žele nasilno ući na područje RH, odnosno na područje EU, a policija je tu da ih spriječi, rekao je i dodao kako uz te ilegalne skupine uvijek su prisutne međunarodne skupine organiziranog kriminala koje su prisutne uz izvor migracije pa sve do krajnje točke.

Istaknuo je kako su zemlje EU shvatile kako imaju veliki problem s migrantskom populacijom zato što iz nje izviru teški problemi ekstremizma koje je teško eliminirati na dosadašnji način.

- Zaključili su kako se ne može samo policija i obavještajne službe boriti protiv terorizma, već da se u to mora uključiti i država, naglasio je.

Letica je rekao kako je on za davanje ovlasti službama glede suzbijanja terorizma, ali je isto tako, za strogu i beskompromisnu kontrolu rada istih kako bi se spriječile zlouporabe.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!