09:39 / 13.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Letica: Možda smo se malo previše uljuljali u mantru sigurnosti

-

-

Foto: - / -

Problem koji je nastao nije problem od jučer, od našeg načina življenja u doba korone, pa gospodarske situacije, nesigurne budućnosti, to je dovelo do ove situacije, smatra Ante Letica.
Čini se kako se slažu kockice jučerašnjeg samoubilačkog napada na zgradu Vlade u Zagrebu gdje je ranjen policajac, a 22 godišnji napadač presudio je sebi na Jabukovcu. O novim detaljima napada govorio je Ante Letica, umirovljeni obavještajac.

➡️ Najnovije informacije vezano uz napad
➡️
Milina: U kući počinitelja otkrivena veća količina streljiva i oružja
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo
➡️ Svjedoci o ranjavanju policajca
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi 
➡️ "Kažemo nije bilo naznaka, a za budalaštinu na Fejsu sustav reagira"

Napadač je ispalio čak 30 metaka iz kalašnjikova, odbacio je kalašnjikov i jaknu, dao se u bijeg, te se ubio s kratkim oružjem.

- Mislim da je kod ovakvih kaznenih djela bitno utvrditi motiv. Mislim da ovo djelo ima velike bliske dodire s terorizmom, ali ne bih ga okarakterizirao kao terorizam dok ne bude dovršena istraga. Sve ukazuje da je bilo planirano i da je njegova izjava na mrežama ukazuje da se radi o planskom napadu na institucije što je po meni terorizam, rekao je Ante Letica.

Već sam izjavio i ponovit ću, dodaje, mene kao bivšeg profesionalca, je zabrinjavala, dok sam bio zadužen za operativnu procjenu sigurnosti i Markovog trga, ta protočnost ljudi, vozila, turista i građana. 

- Markov trg je teško osiguravati bez da se u potpunosti blokira. A pokušaj te blokade nije ni uspio i vrlo je teško u takvim gradskim sredinama blokirati pristup kad su to jedine prometnice za dolazak na Gornji grad.

- Vidljivo je kad profesionalno analiziramo situaciju da je došlo do određenih propusta u funkcioniranju sigurnosnog sustava na Markovu trgu, jer je 30 metaka ispaljeno, policajac je išao 50, 60 metara, gdje je bilo ostalo osiguranje, pita Letica. Mislim da će policija napraviti reviziju i da će ona to ispraviti i već sinoć te mjere su bile puno čvršće. Ovaj teški incident nam pokazuje koje su to poteškoće u provođenju mjera na takvoj poziciji kakav je Markov trg.

Podsjećajući na slučaj Zavadlav i osvrćući se na jučerašnji događaj, Letica kaže kako je moguća preslika takvih događaja.

- Apsolutno je da je Hrvatska sigurna zemlja, ali smo se možda malo previše uljuljali u tu mantru sigurnosti. Treba voditi računa o novim pojavama u društvu i reagirati na to.

Problem koji je nastao nije problem od jučer, od našeg načina življenja u doba korone, pa gospodarske situacije, nesigurne budućnosti, to je dovelo do ove situacije, smatra.

- To je dublji društveni problem koji zahtijeva veći angažman društva, a što se tiče govora mržnje protjeran je na neki način iz javnog rakursa, s druge strane službe bi trebale selektirati te ljude koji preko mreža šire govor mržnje i da budu pod pažnjom, jer se iz toga razvijaju i ovakvi slučajevi, ističe.

Posjedovanje automatske puške u Hrvatskoj nije moguće i u domeni je kaznenog djela i policija na to treba reagirati.

- Mislim da policija treba svoj način rada treba prilagoditi novom načinu slanja poruka, ali uzroke treba rješavati cijelo društvo.

Očekuje li zakonske promjene, kaže da policija ima dovoljne ovlasti, možda bi neke trebalo korigirati, samo je pitanje rukovođenja, upravljanja volje i želje za se to radi. Ali i policijske službenike, kaže, treba zaštititi.

Apsolutno opremanje policije najmodernijim sredstvima je vrlo bitno, ali smo napominje, počeli zaboravljati da sustav čine ljudi, odnosno koliko su ljudi spremni da brane sustav, treba im povećati plaće i opremiti ih.

- To nije militarizacija hrvatskog društva jer policija nije oružana sila, zadužena je za sigurnost građana.

Što se tiče društvenih mreža, ono što se događalo, to je, kaže, huškačko poticanje na još žešće akcije i to je nešto oko čega bi se svi mi trebalo zabrinuti i to vodi u kaos.

Ne slažem se, navodi, da u prvim trenucima se kaže da mladić potječe iz braniteljske obitelji, to nije korektno prema braniteljima.

- Mislim da to nije fer. Druga stvar što je vjerojatno taj dečko naslijedio tu postranu traumu koju su prošli njegovi najbliži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!