Letica: Ne znam zašto bi naši vojnici išli u Ukrajinu

22.02.2022.

10:16

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Ante Letica, Institut za istraživanje hibridnih sukoba

Ante Letica, Institut za istraživanje hibridnih sukoba

Foto: HTV / HRT

Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je u emisiji "Studio 4" da je vrlo blizu ratni scenarij jer će sigurno ruske trupe ući u područje ukrajinskih "otetih" pokrajina kako bi, po njima, održali mir građana. Sasvim je sigurno da smo u operacionalizaciji ratnog scenarija, kazao je Letica.

Sankcije Rusiji?


- Vrlo je karakteristično da je na sastanku Putina s čelnim ruskim ljudima i premijer Rusije obznanio da očekuju sankcije. Oni očekuju brutalne sankcije i teške za rusko gospodarstvo i ruske građane, rekao je Letica. 


Dodao je da sankcije neće biti u "paketu" već da će se postupno uvoditi i da je pitanje koje će biti prve, a koje druge.


- Rusi i bez toga imaju velikih problema - rat košta i ne dobivaju ga samo vojske već i ekonomija, rekao je.


Putinov igrokaz


- To je bilo za unutarnjopolitičke svrhe, ali i ponižavajuće za ljude na sastanku. Premijer muca, to je nezamislivo u demokratskim sustavima, ali Putin je želio pokazati koliko je jak. Za nas sa strane to je bilo ponižavajuće i groteskno, kazao je Letica.


Uloga obavještajne zajednice


- Nadam se da do šireg sukoba neće doći iako su američki obavještajni podaci na to ukazivali, iako nisam pretjerani optimist. Mislim da je EU konačno shvatio da se Putin ne šali, i to odavno. Trebala nam je biti svima pouka Gruzije, Abhazije i Osetije. Tako Putin rješava stvari i ne znam zašto su neke države mislile drugačije, smatra Letica.

Je li zakonski potrebno da USKOK obavijesti ministra unutarnjih poslova, konkretno u slučaju uhićenja Darka Horvata?


- SOA vjerojatno nije trebala biti obaviještena, a policija je provodila nalog USKOK-a u slučaju uhićenja Darka Horvata. Po ZKP-u, nema nikakve zakonske obveze da se bilo ikoga obavještava o postupcima USKOK-a, no smatram da bi bilo pristojno da onog trenutka kad je policijski službenik došao u vizualni kontakt s bivšim ministrom u njegovom stanu, on dojavio svom stožeru, a taj stožer USKOK-u, a potom da je USKOK vrlo kratko o situaciji izvijestio kabinet. Poslije su mogli izvijestiti  i premijera kratko i sažeto o čemu se tu radi, kazao je Letica.


Rekao je da u zapadnim zemljama uhićenja ljudi iz izvršne vlasti ovisi o tome imali netko imunitet ili nema te o tome kako je to zakonski regulirano.


Kako uhićenja utječu na percepciju o stabilnosti države?


-Novinari nisu krivi i imaju objaviti ono što dobiju, smatra Letica.


Ukrajinsko-ruski sukob i Hrvatska


- Ne znam zašto bi naši vojnici išli u Ukrajinu, u prvom redu jer ona nije članica NATO-a. Stabilna vlada nam je potrebna. Brine me da u smislu funkcioniranja obavještajno-sigurnosnog aparata, vojnog sektora, diplomacije predsjednik RH i premijer ne razgovaraju, časte se raznim epitetima, bez obzira tko je upravu, a tko u krivu. U slučaju da se Sabor raspusti, predsjednik države preuzima sve ovlasti i donosi zakonske odluke u suradnji s predsjednikom vlade. To su vrlo teške situacije, rekao je Letica.


- Možemo se naći u vrlo teškoj situaciji zbog stanja na istoku Europe. Problem je opskrba plinom i drugim energentima, problem je gospodarstvo, problem je i naš strateški položaj. Ovo nisu lagana vremena i traži se ozbiljnost i odgovornost za ovu državu i ovaj narod, kaže Letica.


"Domovinska sigurnost vrlo bitna"


- U sektoru Domovinske sigurnosti su sve sastavnice koje brinu o sigurnosti države i rješavaju sve moguće posljedice, od velikih prirodnih nepogoda pa do rata, zaključio je Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!