Letovanić čeka sustav vodoopskrbe već više od 30 godina

06.10.2022.

23:02

Autor: Igor Ahmetović/I.B./Regoinalnidnevnik/HRT

Letovanić

Letovanić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Letovanić, selo pokraj Kupe - vjerojatno je najpoznatije i najopjevanije selo Pokuplja za koje se zna u cijeloj Hrvatskoj. Mještani žive s Kupom i uz Kupu ali, kažu, malo je poznato da Letovanić i njegovih stalnih 400 stanovnika nemaju izgrađen sustav vodoopskrbe koji sada čekaju već više od 30 godina.

72-godišnji Božidar Škofač rođen je u Letovaniću i cijeli je svoj život proveo vezan uz selo. Mještani ga zovu "dobrim duhom" i čuvarem baštine. Slikar je, kolekcionar i voditelj mjesnog kulturno-umjetničkog društva. Život u Letovaniću kaže, ni za što ne bi mijenjao.

- Ja sam zaljubljen u Letovanić. Meni je ovdje prekrasno. Svakako da bi se život mogao poboljšati, to je činjenica...evo nedostaje nam vodovod. To nam je veliki hendikep...normalno vodovod, kanalizacija to je najveći problem sada, kaže Božidar Škofač.

Za opskrbu vodom mještani se koriste bunarima, a voda u bunarima - izravno je vezana uz vodostaj rijeke Kupe koja je posljednjih godina, kažu, ćudljivog karaktera.

- Dođe mi tako u ljeto kad su suše, kad je niski vodostaj Kupe, da mi skoro nestane vode. Imam toliko za popiti, mislim za u kuću, a za kupanje nekako malo - štedimo, rekao je Ivan Hergešić.

- To je jako veliki problem zbog toga što je bio potres i u bunaru su se zaštopale rupe odakle je dolazila voda. U prvom redu nije bilo vode kad je bila suša, a sad voda ne valja više ni za piće, ističe Josip Posavec.

O izgradnji vodovoda u selu se govori desetljećima. U općini Lekenik svjesni su problema, a njegovo rješenje vide u projektu aglomeracije i sredstvima Europske unije.

- Uvjeren sam da ćemo taj projekt završiti iduće godine i aplicirati prema sredstvima Europske unije pod sredstvom Hrvatskih voda gdje je planirana vodoopskrba ovog dijela Pokuplja, ali i ovog drugog dijela općine Lekenik i Turopolja jer pokrivenost vodom je na žalost negdje oko 40 posto na području cijele općine, istaknuo je načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Nekada je u selu živjelo 1.200 stanovnika. Sada ih je oko 400, ali taj broj poraste na više od tisuću kada stignu vikendaši. Neki, poput gospodina Dragutina, u selo su se doselili kako bi ovdje proživjeli svoju treću dob.

A oni koji ovdje žive, barem oni s kojima smo razgovarali, tvrde, unatoč teškoćama - ne bi živjeli nigdje drugdje.

- Za 30-tak minuta ste u Zagrebu, za 15 minuta u Sisku. Za Letovanić se zna, da ne kažem, u cijelome svijetu, ističe Ivan Kušan.

Još samo preostaje da "najpoznatije" selo pokraj Kupe, iz te iste rijeke - dobije dugo očekivanu sustavnu vodoopskrbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!