Opatija u borbi za svoju vodu

07:00 / 12.01.2022.

Autor: Elvira Dizdarević/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Liburnija vode ne žele se odreći samostalnosti

Liburnija vode ne žele se odreći samostalnosti

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Uredbom Vlade RH u idućih šest mjeseci trebale bi se udružiti u aglomeraciju Vodovod i kanalizacija Rijeka i vodovod Gorskog kotara. Načelnici općina Liburnije i gradonačelnik Opatije ne žele ući u aglomeraciju jer time, kažu, gube samostalnost.

Gašenjem Liburnijskih voda upitan bi među ostalim, bio projekt izmjene glavnih vodovodnih cijevi na Učki, pripreman nekoliko godina.

- Od 590 čak 540 milijuna kuna bespovratnih sredstava i to je naša glavna, osim radnih mjesta i općenito kvalitete usluge, bojazan, rekao je Vedran Kinkela, načelnik općine Matulji.

Visokim naknadama i do četiri kune po kubiku, korisnicma je dostupna kvalitetna usluga na području koje je 99 posto pokriveno pitkom vodom.

- Imamo milijardu kuna uloženih u naš vodovod i kanalizaciju i sad ulazimo u veći sustav, novu tvrtku gdje više nećemo imati taj utjecaj, kaže Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije.

- Od samog pripajanja nije izvjesno što time dobivamo iako nas uvjeravaju da će konačni efekt biti dobar za krajnje korisnike, kaže Bojan Simonič, načelnik općine Lovran.

Jedan od efekata trebala bi biti niža cijena pitke vode koja sa svim naknadama iznosi oko 20 kuna po kubiku. No tvrde, nije važan novac nauštrb razvoja i kvalitete.

Nakon 137 godina pružanja usluga Liburnija vode ne žele se odreći samostalnosti, za koju, tvrde, imaju sve zakonske osnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!