13:13 / 01.09.2018.

Autor: I.B./HRT

"LIFE Euroturtles" - aplikacija za pomoć kornjačama

-

-

Foto: - / -

Morske kornjače jedna su od najugroženijih skupina životinja.
Morske kornjače jedna su od najugroženijih skupina životinja. Kako bi ih se zaštitilo, Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s partnerima projekta "LIFE Euroturtles" izradio je aplikaciju za pametne telefone s pomoću koje će se prikupljati podaci o tim životinjama.

Morska bića ne poznaju granice pa se i jedna mala ciparska kornjača koja tek kreće u veliki plavi svijet možda pojavi u nekoj susjednoj zemlji. Upravo tomu služi besplatna aplikacija izrađena na šest jezika koji se govore na području Sredozemlja.

Pojavila se među prvima u aplikaciji kornjača snimljena u Karinskom moru. I postala vijest - jer je to zelena želva, vrsta koja nije česta u našem dijelu Jadrana. Gdje je točno viđena i što je sve dojavljeno, može se provjeriti putem aplikacije.

"Ono što nam je jako zanimljivo i važno, i na neki način bi htjeli tu suradnju posebice unaprijediti, je suradnja s ribarima jer kroz aplikaciju ribari mogu dojaviti slučajan ulov. Mi znamo da je slučajan ulov morskih kornjača velik, neke životinje završavaju uginule, ali dobar broj tih životinja vrati se u more živ,  ističe dr. sc. Draško Holcer iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Procjenjuje se da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine slučajno ulovi više 5000 morskih kornjača. Čovjek im je najveći neprijatelj, ali i jedini koji im može pomoći. Sada i s pomoću mobitela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!