Liječenje koljena matičnim stanicama iskorak karlovačke ortopedije

11.08.2022.

18:11

Autor: P.F./Hina

Bolno koljeno

Bolno koljeno

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kirurzi Opće bolnice Karlovac proveli su ovih dana prva dva postupka ubrizgavanja pacijentovih vlastitih matičnih stanica iz koštane srži u bolno koljeno, što se smatra značajnim iskorakom karlovačke ortopedije.

O novoj metodi liječenja bolnih zglobova ravnatelj bolnice Nikša Antica rekao je kako je riječ o najsuvremenijem pristupu u ortobiologiji, samo 15 godina staroj grani ortopedske kirurgije, a da ju je u karlovačku bolnicu uveo dr. Damir Čaćić, uz podršku pročelnika službe za kirurgiju dr. Dražena Tufekovića.

Isti je tim do sada kod stotinjak pacijenata proveo postupak liječenje zglobova drugom ortobiloškom metodom, korištenjem vlastitih trombocita iz venske krvi pacijenta.

Ćaćić kaže da su rezultati izvrsni, da ti pacijenti noćnih bolova više nemaju, a da su dnevni bolovi znatno reducirani, kao i uzimanje lijekova protiv bolova.

Metoda s trombocitima (PRP - platelet rich plasma) primjenjuje se u Dnevnoj bolnici, tri puta s razmacima od po sedam dana, pod lokalnom anestezijom, smanjena bolnost nastupa za oko dva tjedna, zbog smanjenja upale, te je godina dana očekivano razdoblje bez boli ili uz bitno smanjenu bol. Čačić ističe kako je već za tri dana po zahvatu pacijent spreman za svakodnevne životne aktivnosti.

Metodi liječenja vlastitim matičnim stanicama iz koštane srži (BMAC - bone marrow aspirate concentration) u karlovačkoj su bolnici ovih dana podvrgnuta dva pacijenta sa srednje teškim i teškim oboljenjem zgloba koljena.

Najprije im je iz gornjeg kraja potkoljenice, u lokalnoj anesteziji, izvađena koštana srž, te obrađena u aparatu sa centrifugu i potom aplicirana u koljeno.

Rezultat se tek očekuje nakon oko tri mjeseca, jer toliko traje proces da se sačuvana hrskavica napuni vodom, da postane deblja, a na mjestu gdje je hrskavica toliko istrošena da je ni nema, matične stanice započinju stvarati ožiljkasto tkivo koje je nalik hrskavici.

Karlovačka bolnica sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina ima Ugovor o stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji, odnosno pružanju i primanju specijalističko-konzilijarnih zdravstvenih usluga, kroz koju je dr. Ćaćić u Sv. Katarini naučio primjenjivati metode ortobiologije, te pod njihovim mentorstvom metodu uveo i u karlovačku bolnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!