18:07 / 28.04.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Liječenje krvnom plazmom

-

-

Foto: - / -

Prvi pozivi za darivanje plazme uskoro će biti poslani i onima koji su preboljeli koronavirus u Hrvatskoj.
Dok se diljem svijeta vlasti bore s pandemijom, razmišlja se i o proizvodnji specifičnog imunoglobulina za koji je prema nekim procjenama potrebno prikupiti 3-5 tona plazme u cijeloj Europi. - Kad za neke nove ili opasne bolesti nemate lijek ili cijepivo, onda se vrlo često pokušava koristiti krvna plazma, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. sc. Alemka Markotić.

U Italiji, u bolnici u Padovi, već su to učinili - 11 oboljelih prima krvnu plazmu.

- Rezultati su zadovoljavajući. Neki pacijenti pokazuju napredak, drugi su stabilni. Nastavljamo pratiti učinkovitost terapije krvnom plazmom, kazala je šefica Centra za imunotransfuziju Sveučilišne bolnice u Padovi Giustina de Silvestro.

Prvi pozivi za darivanje plazme uskoro će biti poslani i onima koji su preboljeli koronavirus u Hrvatskoj.

- Vjerojatno će sad transfuzijski centri početi s pripremama, uključujući i način na koji će pozivati dobrovoljce da doniraju svoju krv iz koje će se izolirati plazma. To su ipak skupi procesi za koje se mora procijeniti hoćemo li dovoljan broj doza moći osigurati, naravno moraju se ljudi odazvati, ja vjerujem da hoće, naglasila je Markotić.

Protiv infekcije imunološki sustav svakog od nas bori se stvarajući protutijela koja sprečavaju širenje bolesti. Tako je i u borbi s koronavirusom.

- I ta protutijela su nazočna u plazmi čovjeka i kada je on prebolio, kada je ozdravio, još uvijek ta protutijela postoje u toj njegovoj plazmi jer je to zapravo onda potencijalni lijek za nekoga tko je bolestan i kad mu treba za terapiju, može mu se dati ta plazma, kazala je ravnateljica Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić.

Postupak izdvajanja plazme traje sat i pol. Tomu prethode strogi testovi, ali i provjera dokumentacije preboljelog.

- Iz vene darivatelja se uzima jedna količina pune krvi, ona odlazi u ovaj aparat, centrifugiranjem se izdvajaju sastojci, na isti takav način bi se dobivala i plazma od osoba koje su preboljele, ozdravile od bolesti koja se zove COVID-19, istaknula je Jukić.

U odjelu za proizvodnju krvnih pripravaka plazma se zamrzava i pohranjuje u ledenice na godinu dana.

- Ta svježe smrznuta plazma dobiva se postupkom brzog smrzavanja u tzv. šok frizerima, odnosno hladnjacima koji su zapravo sposobni smrznuti plazmu na temperaturu od minus 30 stupnjeva Celzijevih unutar jednog sata, dodao je specijalist transfuzijske medicine prim. dr. sc. Tomislav Vuk.

Na zahtjev kliničara šalje se u bolnice i oboljelima daje intravenskim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!