Liječenje od koronavirusa krvnom plazmom

10.07.2020.

19:45

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Za pet dana počinje dobrovoljno prikupljanje krvne plazme osoba koje su preboljele Covid-19. Klinička ispitivanja pokazala su da antitijela koja su stekli pomažu u liječenju pacijenata s teškim simptomima.
Za pet dana počinje dobrovoljno prikupljanje krvne plazme osoba koje su preboljele Covid-19. Klinička ispitivanja pokazala su da antitijela koja su stekli pomažu u liječenju pacijenata s teškim simptomima.

Plazmu će se moći darivati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. No, kada će početi i liječenje - zasad se ne zna.

Koronavirus je iza nje. Iako ga je preboljela, gospođa Jažić na vlastitoj je koži osjetila koliko je opasan.

- Temperatura je bila uglavnom noćna, bila je dosta visoka preko 39. Poslije sam dobila upalu pluća, rekla je Silva Jažić.

Sada je spremna pomoći drugima u borbi s virusom. Kao dugogodišnji darivatelj krvi, darivat će i krvnu plazmu. 

- Ja osobno bi rado dala sve onoliko koliko se može dati da se pomogne drugim ljudima, naglasila je.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu sve je spremno. Za pet dana krvnu plazmu moći će darivati svi oni koji su preboljeli Covid-19.

- Planirano je da se takve donacije ostvaruju putem tzv. postupka afereze na mašinama koje vidite ovdje gdje se putem izvantjelesne cirkulacije zapravo iz krvi darivatelja izdvaja upravo njihova plazma, istaknuo je prim. dr.sc. Tomislav Vuk, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu.

Idući je korak uspostava testa za određivanje razine antitijela koja ima svatko tko je bio zaražen.

- Činjenica je da takva neutralizirajuća antitijela zapravo djeluju na način da se vežu na mjesta na kojima onda virus ne može proći u stanicu i djelovati štetno na stanicu, rekao je Vuk.

Pokazalo se to kao učinkovit način liječenja u Americi i Italiji.

- Klinička studija pokazala je učinkovitost ne samo kod pacijenata u prvoj fazi bolesti nego i kod pacijenata s teškim simptomima, aglasio je  prof. dr. sc. Giorgio Palu, predsjednik Europske udruge virologa.

- Koristila se krvna plazma koja je imala antitijela 170, dakle antitijela s visokom mogućnošću neutralizacije virusa, rekao je Palu.

Takav će se takav način liječenja početi primjenjivati u Hrvatskoj, teško je reći.

Ali metoda obećava - slažu se stručnjaci. Zato je cilj skupiti što više plazme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!