Liječnici, etičari i pravni stručnjaci o prizivu savjesti

19:57 / 18.05.2022.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT

Tribinu je organizirao Hrvatski liječnički zbor

Tribinu je organizirao Hrvatski liječnički zbor

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokrit će troškove prekida trudnoće Mirele Čavajde u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Potvrđeno je to danas još jednom nakon što je u medije izišla vijest da je i to upitno. Njezin slučaj još je jednom upozorio i na pitanje priziva savjesti o čemu su, na tribini u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, raspravljali liječnici, etičari i pravni stručnjaci.

Priziv savjesti temeljno je ljudsko pravo.  


- Nitko nema pravo prozvati niti bolnicu niti instituciju da sve te liječnike koji su se pozvali na priziv savjesti sada kažu da oni odustanu od priziva savjesti, kaže doc. dr. sc. Morana Brkljačić, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a.


Ako će netko odustati zbog straha za egzistenciju i medijskog pritiska, to je, kaže ginekolog i porodničar KB-a Sveti Duh Boris Ujević, koji se i sam koristi prizivom savjesti, katastrofalno.


- Ako se pozovemo na originalnu Hipokratovu zakletvu, onda tamo jasno stoji - ne ubij, tako da sama Hipokratova zakletva osnažuje priziv savjesti, kaže Ujević.


- Pobačaj na zahtjev se plaća. Ako je to dio zdravstvene skrbi, zašto nije pokriven s HZZO-om, dodaje.


Pravni i medicinski stručnjaci ističu...


- Ustav RH jamči pravo slobode savjesti, kaže prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, članica Znanstvenog Vijeća Akademije pravnih znanosti Hrvatske.


- Zakon o liječništvu, o primaljama i tako dalje, etički kodeks, dodaje.


- To je jedno temeljno ljudsko pravo koje je definirano u svim međunarodnim dokumentima uključujući i povelju EU-a, dakle, obvezujuće je zakonodavno za sve članice, kaže prof. dr. sc. Jasenka Markeljević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Pitanjem priziva savjesti, kažu, treba se baviti struka.


- Bez ostrašćenosti, bez zauzimanja tabora, bez politikantstva, bez politike, rasprave, mirno, profesionalno i stručno u interesu čovjeka i života, kaže prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med., predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.


Iz Hrvatske liječničke komore jasna poruka:


- Naša je dužnost štititi ugled i dostojanstvo liječnika, kaže prof. dr. sc. Lada Zibar, predsjednica povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a.


- Želimo naglasiti što je ovdje odgovornost liječnika, a što odgovornost organizacije zdravstvenog sustava.


Kojemu može pomoći i jasnija zakonska regulativa.


- Ovdje su naši pravni stručnjaci, volio bih da mi kažu što je to feticid, što je to čedomorstvo, naš zakon to nije još jasno regulirao. Prema tome, puno je tu izazova, puno je tu problema etičkih, moralnih, ljudskih, rekao je prof. dr. sc. Slavko Orešković, dr. med., predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.


Umjesto podjela, prozivanja i osuda ovi stručnjaci pozivaju na dijalog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!