07:07 / 02.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Liječnici krenuli u akciju "Hoću raditi zakonito"

Foto: arhiva, Robert Anic/PIXSELL

Foto: arhiva, Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lijačnici prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati na tjedan.
Hrvatska liječnička komora i liječnički sindikat krenuli su u akciju "Hoću raditi zakonito" u sklopu koje prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati na tjedan.

Potpisi će se prikupljati sljedeća dva mjeseca, bit će arhivirani, a ovisno o tome što će Vlada učiniti, mogu biti i aktivirani. To bi značilo da će se raditi najviše 48 sati na tjedan, zbog čega će se smanjiti dostupnost zdravstvene zaštite građana i povećati liste čekanja, upozorava predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Liječnici ističu da na godinu u dežurstvima i pripravnosti odrade tri milijuna prekovremenih sati, na čemu se zasniva zdravstveni sustav, a istodobno su zbog pogrešno obračunanih prekovremenih stati prisiljeni podizati sudske tužbe.

Renata Čulinović-Čaić podsjeća kako već dvije godine neuspješno traže da ih primi premijer. U petak je sa sindikalistima razgovarao ministar zdravstva Milan Kujundžić i najavio da će ih premijer primiti za desetak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!