16:22 / 30.01.2019.

Autor: Sanja Jurišić/P.F./HRT

Liječnici moraju dežurati, a ne znaju kad i gdje

-

-

Foto: - / -

Službenih informacija kada dežurati i u kojem prostoru, na koji način, nema. Liječnici ne znaju, kažu, ni ono najvažnije - što bi radili.
Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže: dežurati vikendima moraju i liječnici koncesionari. U Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji tek se traže prostori za ordinacije te osmišljava plan kako zakon uopće provesti. Liječnici pak protiv dežurstava nemaju ništa, no htjeli bi, kažu, znati što se točno od njih očekuje.  

Dakle, odlučeno je da obiteljski liječnici i pedijatri dežuraju vikendom i praznicima. No provedba zakona, koji vrijedi od prvoga dana ove godine,  odgođena je zbog mnogih pitanja koja još čekaju odgovore.

Službenih informacija kada dežurati i u kojem prostoru, na koji način, nema. Liječnici ne znaju, kažu, ni ono najvažnije - što bi radili. Stoga žele dogovoriti koji je okvir njihova rada u tim dežurstvima, što točno i koja stanja moraju pokrivati. 

A pokrivali bi, doznajemo, manje hitne slučajeve. Naime, pretpostavka je da oko 70% pacijenata zapravo nije vitalno ugroženo i da bi mogli biti opskrbljeni putem djelatnosti obiteljske medicine.

Da im je dežurstvo obveza, liječnicima ne stoji u starom, no - bit će jasno definirano novim ugovorom s HZZO-om. Od 1. travnja u ugovoru će koncesionarima biti obveza obavljanje posebnih dežurstava. Do tada će svi tehnički detalji biti pripremljeni. 

Zakon je na neki način nedefiniran te se postavlja pitanje gdje će liječnici dežurati, odnosno hoće li im za to biti osiguran adekvatan prostor.

U šibenskoj bolnici tvrde da hoće. Prema sadašnjim izračunima, 40-ak liječnika ondje bi trebalo dežurati jednom u tri mjeseca. No kako će to doista izgledati, bit će jasnije za dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!