Liječnici na dežurstvo ili novčana kazna do 10.000 kuna

19.11.2019.

16:15

Autor: Anita Markovina Radnić/P.F./HRT

default error photo
Vikendom, blagdanom i praznicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji podjednako će dežurati svih 240 liječnika obiteljske medicine - i koncesionari i oni pod okriljem Doma zdravlja.
Nakon osam godina trzavica, riješen je problem dežurstava liječnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Vikendom, blagdanom i praznicima to će podjednako činiti svih 240 liječnika obiteljske medicine - i koncesionari i oni pod okriljem Doma zdravlja. No već su se pojavili novi problemi.

Umjesto jednom u Splitu, Ilonka Kasalo vikendom će dežurati pet puta godišnje. Po cijeloj županiji.

- Nije istina da ne želimo raditi - svi liječnici koji imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje obavezni su dežurati, rekla je liječnica obiteljske medicine Ilonka Kasalo.

Htjeli ili ne, nakon osam godina natezanja, sada to moraju i privatnici, i još će teret ravnomjerno podijeliti s kolegema iz manjih sredina. 

- U Makarskoj ili Imotskom trebali su dežurati po deset ili jedanaest puta godišnje, u centru Splita su kolege trebale dežurati jedan i pol, dva puta, kaže ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a Marko Rađa.

Po novome, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 240 obiteljskih liječnika dežura na šest lokacija, a pedijatri i stomatolozi kao i dosad - samo u Splitu; u ambulanti na Mertojaku. Već prvog vikenda pokazalo se, kaže doktorica Kasalo, da dosta toga na terenu ne funkcionira - neki liječnici ne voze, a ordinacije, unatoč obećanjima, nisu opremljene.

- U njima nema ni kompjutora, niti su spremljeni recepti, niti uputnice, niti su ordinacije dobile svoje šifre koje su trebale dobiti. Liječnici i sestre došli su u potpuno prazan prostor, ni olovke ni papira nisu imali u tom prostoru, objašnjava dr. Ilonka Kasalo.

I gotovo nije bilo pacijenata. - Naši kolege potegnu iz Splita, do Imotskoga, do Makarske ili Trogira da bi ondje pola dana dežurali za pet ljudi. Ako ja u ovoj mojoj ordinaciji ovdje moram imati sve uredno da bih mogla primati pacijente, mislim da ta mjesta posebnih dežurstava moraju biti uređena. Na kraju, ja bih možda rekla, ovih šest točaka, sad se vidi, da je vjerojatno - previše!, rekla je predsjednica KOHOM-a Vikica Krolo.

Predlažu da se, zbog veće efikasnosti, dežura samo u Splitu i Zagvozdu. Prvi put liječnicima zbog nedolaska na dežurstvo prijete kazne - od pet do deset tisuća kuna.                                                                            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!