Regulacija rada liječnika

20:38 / 02.06.2022.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Liječnici na normi

Liječnici na normi

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon ideje o sistematskim pregledima, ministar Beroš najavljuje regulaciju rada liječnika u javnom i privatnom sektoru. Priprema se i dopis ravnateljima bolnica od kojih će se tražiti da dostave podatke o učincima liječnika na pojedinim odjelima. Sve to kako bi se smanjile liste čekanja. Ta je najava izazvala mnogo reakcija.

I dok ministar najavljuje - tko u bolnici ne ispuni normu, neće smjeti raditi privatno, brojni liječnici negoduju.

- Ne vjerujem da će se time što promijeniti osobito jer su norme i kriteriji nejasni. Ako je kriterij broj nečega kvantiteta nauštrb kvalitete onda su to promašeni kriteriji, kaže Tomislav Franić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih.

Hoće li regulacija rada liječnika u javnom i privatnom sektoru "izliječiti" rak ranu našeg zdravstva - duge liste čekanja?

- Problem liste čekanja su u onim granama u kojima bi nekakva takva zabrana rada, koja bila restriktivnija u odnosu na sad, samo bi dovela bi do povećanja. Sigurno ih ne bi smanjila, ističe Franić.

Deset posto liječnika pulske bolnice radi i privatno, a ravnateljica ističe:

- Stvarno ti liječnici imaju izvršenja i u svoje redovno radno vrijeme stvarno odrade puni posao koji im se da za odrađivanje. Kako će to biti u budućnosti i da li će postojati neki ujednačeni normativ...mene jako veseli i nadam se da ćemo ujednačeno pristupiti onim djelatnicima koji zatraže zahtjev za raditi izvan radnog vremena, kaže Irena Hrstić, dr. med./ravnateljica OB-a Pula.

Dozvolu za dodatni rad ubuduće ne bi trebali dobiti oni liječnici na čijem odjelu liste čekanja odskaču od prosjeka. U liječničkoj komori sadašnji Zakon smatraju zadovoljavajućim.

- Osim što se na taj način zadržava liječnike u Hrvatskoj jer kroz svoj rad u slobodno vrijeme oni mogu dodatno zaraditi i bit će manje motivirani za odlaskom, dvojni rad potiče i izvrsnost u javnozdravstvenom sustavu jer da bi netko radio u privatnom sektoru treba se najprije izgraditi kao ime u javnom sustavu i u konačnici smanjenja listi čekanja dolazi i kroz taj dvojni rad, kaže Krešimir Luetić, dr. med./predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Osuđuju liječničke zloupotrebe i smatraju neprihvatljivim da se zbog toga ukida pravo na dvojnu praksu.

- Bila bi naravno za sankcioniranje. Zar ćemo slikovito rečeno zbog dvojice koji prođu kroz crveno zaustaviti promet u cijelom gradu, pita Luetić.

U udruzi poslodavaca u zdravstvu nude rješenje.

- Završit projekt e-naručivanja gdje onda sve postaje transparentno i kakve su i kolike su liste čekanja i gdje su na kojima su odjelima te liste čekanja. Smatramo sad da je osnovna plaća liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja neadekvatna i sasvim sigurno je taj privatni rad dodatni izvor liječnika, kaže Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Dvojni rad uobičajen je u Europskoj uniji. Ako se to promijeni u Hrvatskoj, moguć je, upozoravaju liječnici, novi val odlazaka.

Beroš: Kombinacija javnog i privatnog nije dobro uređena ako se gomilaju liste

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da kombinacija javnog i privatnog zdravstva pruža optimalnu uslugu, ali nije dobro uređena kada se gomilaju liste čekanja, a istodobno se pojačano oglašava zdravstvene ustanove u kojima dopunski rade liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova. Zato je naložio ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti zdravstvenih djelatnika koji rade u oba sektora, te u kojoj dinamici i terminima pružaju zdravstvene usluge, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Takva situacija, kaže ministar Beroš, može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju novaca za liječenje u privatnom sektoru. Također jednaka nepravda čini se i marljivim liječnicima u javnom zdravstvu, koji ispunjavaju svoje obveze i nerijetko preuzimaju teret kolega kojima je "glavni posao postao onaj u privatnom sektoru".

Beroš je poručio da mu je kao ministru zdravstva koji dolazi iz javnog zdravstvenog sustava, takva praksa, ako je prisutna, neprihvatljiva i zato je naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti zdravstvenih djelatnika koji rade u oba sektora, i javnom i privatnom.

Uskoro norme za prihvatljive duljine listi čekanja

Najavio je da će uskoro struka donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu zdravstvenu uslugu, vodeći računa o dijagnozi pacijenta i tijeku daljnjeg liječenja. A ako postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa, u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine.

- Ponavljam i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava, poručio je ministar Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!