08:51 / 26.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Liječnici nezadovoljni pozicijom u pregovorima o plaćama

-

-

Foto: - / -

U srijedu će se nastaviti pregovori sindikata zdravstva i Ministarstva zdravstva oko povećanja plaća.
U srijedu će se nastaviti pregovori sindikata zdravstva i Ministarstva zdravstva oko povećanja plaća. Predstavnici sindikata ponovili su da ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila. Poručili su da su sve bliže štrajku ako Vlada nastavi s kupovanjem vremena.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Pregovori o plaćama u zdravstvu bez rezultata

Sindikati traže povećanje plaća od 3% na uvjete rada i 4 % na odgovornost za život i zdravlje, što na godinu iznosi oko 400 milijuna kuna.

- Mogu već ovaj tjedan očekivati aktivnosti u tom smislu, rekla je Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara, odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ne pristane li Vlada na povećanje plaća.

- Od financijskog dijela ne odustajemo, od dogovorenog i parafiranog dijela kolektivnog ugovora, rekao je pak uoči sastanka u Ministarsvu Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Nadalje, uvjeren je da Vlada svojim potezima zapravo kupuje vrijeme.

Nastavak pregovora u srijedu

Nakon sastanka rečeno je da će se nastaviti s pregovorima i to u srijedu.

- Nije se ništa značajno dogodilo vezano uz status zaposlenika. Čekamo, a to su uvjeti rada i plaća. Još je daleko od toga da smo uopće o tome počeli razgovarati, rekla je Brankica Grgurić. 

- Nastavljamo rundu pregovora u srijedu. Uglavnom, ono što je naš zahtjev, to ostaje i dalje, dodaje Topolnja.

Kujundžić vjeruje u dogovor

Na pitanje hoće li zdravstvenim djelatnicima podići plaće ministar Milan Kujundžić je rekao da je opravdano što se traži povećanje plaća jer, istaknuo je, ako zdravstvene djelatnike želimo zadržati u Hrvatskoj, trebaju im nešto veće plaće. Uvjeren je da će se ministarstva s predstavnicima sindikata "naći na onome što je moguće".

Liječnici danas nisu bili na pregovorima. Više ne žele u njima sudjelovati u svojstvu savjetnika, traže suglasnost da u nastavku pregovora sudjeluju ravnopravno bez prava potpisa. U suprotnom će s liječničkim zborom i komorom pokrenuti daljnje akcije.

- Podsjetit ću da je Hrvatska jedina država u Europi u kojoj liječnici nemaju mogućnost niti sudjelovati o pregovorima o svojim radnim pravima i obvezama, to je na žalost tužna stvarnost hrvatskog liječništva, smatra predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Iako njihov sindikat nije reprezentativan, liječnici rješenje svih svojih problema vide u strukovnom kolektivnom ugovoru ili u posebnom zakonu o plaćama liječnika, kao što ga imaju suci.

Toga je svjestan i ministar zdravstva. Smatra kako je apsolutno opravdano da i liječnički sindikat sudjeluje u pregovorima, kao i da "ministar rada to žurno mora raditi s obzirom da nigdje u svijetu ne postoji da liječnici ne pregovaraju o kolektivnom ugovoru".

S novinarima je u Splitu podijelio i stajalište ministra financija Zdravka Marića koji je, istaknuo je, "prvi za podizanje plaća liječnicima i medicinskim sestrama, ali i smatra da treba uvažiti realnost, te pronaći novac". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!