Kaić: Obiteljskim liječnicima treba pomoć za brzo testiranje

16.01.2022.

11:59

Autor: HRT

Bernard Kaić

Bernard Kaić

Foto: HTV / PIXSELL

Od sutra će veći dio liječnika primarne zdravstvene zaštite početi testirati svoje pacijente brzim antigenskim testovima. Neki još nisu spremni, a drugi testiranja već obavljaju.

Ministarstvo zdravstva prošli je tjedan poslalo dopis liječnicima o tome kako da se organiziraju i koja je njihova uloga. Iako dio njih još nije spreman, drugi dio već obavlja testiranje.

- Mislim da domovi zdravlja i Ministarstvo trebaju pomoći liječnicima u organizaciji, i to na način da odvoji vrijeme za ljude koji imaju simptome i trebaju se testirati i one koji simptome nemaju. I u odnosu na sve ostale pacijente koji ne trebaju test. To je veliki organizacijski zahvat i to nijedan liječnik obiteljske medicine ne može sam, tvrdi epidemiolog Bernard Kaić

- Mi ćemo to odraditi kao što smo sve dosad odradili - i cijepljenje i oboljele od COVID-a, kronične bolesti. Umorni smo i nismo sretni s tim novim opterećenjem. Ali sve ćemo to odraditi, organizirat ćemo se i taj posao će biti obavljen, rekao je prof. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!