14:34 / 01.10.2018.

Autor: P.F./M.M./Hina/HRT

Liječnici odlučili - liječenje djevojčice se nastavlja

Foto: ilustracija, Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Martina Popovcic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren da će se majka koja je odbila liječenje djeteta kemoterapijom ipak predomisliti.
Nastavlja se tužna i teška priča desetogodišnje djevojčice iz Zagreba koja boluje od raka kostiju (osteosarkoma), a za koju je ljetos na društvenim mrežama organizirana i akcija prikupljanja pomoći u kojoj je prikupljeno više od 800.000 kuna.

Njezina majka ne dopušta da djevojčica prima kemoterapiju, unatoč uvjeravanjima liječnika da je to dio protokola liječenja. Istovremeno, najavljuje odlazak na liječenje u Tursku. U cijelu se priču uključio i Centar za socijalnu skrb. Majka djevojčice nije željela razgovarati. Prije nekoliko sati na društvenim mrežama objavila je kako ne odustaje od liječenja u inozemstvu, a priprema i tužbu protiv bolnice. Lažno je napisano. Ništa mi nije oduzeto i ovo je maslo bolnice jel ih javno prozivam zbog svega šta se radi po bolnici, a ljudi nemaju pojma ništa!

U Klinici za dječje bolesti također nisu raspoloženi za izjave. U priopćenju potvrđuju da je dijete smješteno kod njih. Liječenje malodobne pacijentice provodi se u potpunosti prema pravilima struke, unatoč neadekvatnoj suradnji i nerazumijevanju prirode bolesti i ozbiljnosti situacije od strane majke malodobne pacijentice, a o čemu smo izvijestili sve nadležne institucije.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tatjana Brozić demantirala je da su majci ograničili roditeljsku skrb i djetetu dodijelili skrbnika. Bolnica je, kaže, sama primijenila poseban propis u zakonu. Liječnički konzilij odlučio je da primijeni Zakon o zaštiti pacijenata, da se radi o neodgodivoj intervenciji, i nastavio liječiti dijete, kaže Brozić.

Pravobraniteljica za djecu smatra da je bolnica postupila ispravno. U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta, ističu u Uredu pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.  Zdravstvena ustanova dužna je u takvom slučaju bez odgode obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb, dodaju. Napominju i da su se u svome radu više puta susreli sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su ugrozili djetetovu dobrobit. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta. Ovisno o procjeni situacije, prema roditeljima se mogu pokrenuti i postupci iz domene obiteljsko-pravne zaštite, primjerice, upućivanje roditelja na savjetovanje, nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi ili teže mjere koje uključuju ograničavanje ili oduzimanje roditeljske skrbi.

Slučaj majke koja odbija da se njezinu kćer liječi po propisanom protokolu, a koji je u lijekovima izjednačen s europskim, komentirao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena, rekao je ministar. Dodao je i kako će prvo skupiti više informacija i pokušati pomoći i djevojčici  i majki. Što se tiče mogućnosti da se djevojčicu liječi u inozemstvu, kaže kako je za to potrebna suglasnost  HZZO-a koji po potrebi organizira i prijevoz. Misli i da ne treba trčati sa zakonskom mogućnošću oduzimanja skrbi majci te da će se uz razgovor i objašnjenja sve to otkloniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!