17:20 / 03.12.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Liječnici pod stresom, i njima treba pomoć

-

-

Foto: - / -

Rade u izvanrednim okolnostima, psihički i fizički su iscrpljeni.
Zdravstveni djelatnici mjesecima su na prvoj liniji borbe s koronavirusom. Rade u izvanrednim okolnostima, psihički i fizički iscrpljeni. Zbog traume i stresa potrebna im je psihološka pomoć koju će uskoro moći dobiti, bez obzira na mjesto rada, u organizaciji Psihijatrijske klinke Vrapče.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️
Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

Kad nije u operacijskoj sali ili na katedri fakulteta, anesteziolog u KB Dubrava Andrej Šribar svira gitaru ili čita knjige. Kad ode s posla, kaže - trudi se što više odmaknuti od medicine.

Teret posla i emocija lakši je uz kolege

Naravno da "čovjeku ponekad vrag ne da mira", dodaje, pa se preko svog kompjutera ulogira na bolnička računala i pogleda kako su njegovi pacijenti. Kao anesteziolog, suočen je sa smrću pacijenata u većoj mjeri od ostalih kolega. No, ovi zadnji mjeseci su, kaže, noćna mora. Kolege su mu u svemu najveća podrška.

- Kad funkcioniraš u kolektivu, u kojem znaš da nisi ostavljen sam sebi, da su tu drugi članovi koji jednako uzimaju teret posla na sebe, i emotivne terete koje svatko nosi sa sobom - onda kroz sve to lakše prolaze, kaže dr. Šribar.

"Najteže je kad je zadnja minuta u pitanju"

Nina Plaftak mjesec i pol radi na COVID odjelu čakovečke bolnice. Smjene od 12 sati u potpunosti se razlikuju od onih na odjelu psihijatrije gdje je prije radila. Najteže je kad pacijenti umiru, kaže - "kad vidiš da je zadnja minuta u pitanju".

- Pokušavamo uz njih biti maksimalno uz pacijenta i sami sebe ohrabriti. Jako je teško. Znamo se probuditi u ponoć. Pitaš se, kako je sad toj familiji, kako je njima. Jako je teško. priča Nina.

Bitno je prepoznati simptome stresa

Liječnici, sestre, tehničari i ostalo zdravstveno osoblje često zanemaruju simptome stresa, a sad je važnije nego ikad da ih na vrijeme prepoznaju, kaže pomoćnik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče dr. med. Marko Ćurković. Radi se, dodaje o raznim promjenama raspoloženja, stalnom osjećaju napetosti, iscrpljenosti i smanjenoj toleranciji na frustraciju.

Klinika za psihijatriju Vrapče, u suradnji s ministarstvom i stručnim komorama priprema program podrške svim zdravstvenim djelatnicima - kako onima koji tek počinju raditi u COVID odjelima, tako i onima koji su mjesecima izloženi izrazito traumatičnim situacijama. Moći će se telefonom ili videolinkom javiti na "sigurno povjerljivo mjesto" i razgovarati sa stručnjakom koji će im pomoći da se izventiliraju, da razviju neke vještine, dodaje Ćurković.

Nema univerzalnog recepta, svatko mora naći svoj ventil

- Kod nas, recimo, ima puno više psovanja. Nažalost, malo me sram reći, ali to je jedan ispušni ventil. Odmah u facu kažemo jedni drugima što nas ide, kaže Andrej Šribar, dr. med/specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB Dubrava. Ninu Plaftak, kaže drži njezina obitelj. Pomaže im u poljoprivredi. igra se s psom i odlazi u večernje šetnje kako bi bila spremna za novi dan.

Povjerenje pacijenata i građana mnogo im znači - u ovim neizvjesnim vremenima to je golema podrška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!