Liječnici se bore za život dječaka koji se penjao po vagonima

09.04.2023.

Zadnja izmjena 21:21

Autor: HRT/D.M.

Zabranjeno opasno penjanje po vagonima

Zabranjeno opasno penjanje po vagonima

Foto: Dnevnik / HRT

Sinoćnja nesreća kod Željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu, u kojoj je od strujnog udara teško stradao 16-godišnjak, još je jedno veliko upozorenje koliko opasne mogu biti takve igre. U posljednjih nekoliko godina, doznaje se u Hrvatskim željeznicama, bilo je 16 sličnih nesreća, od kojih devet sa smrtnim posljedicama.

Sinoć oko 19 sati, na tračnicama kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu dogodila se nesreća. Od strujnog udara stradao je maloljetnik koji je zadobio teške tjelesne ozljede i opekline. Nesreća se dogodila dok se penjao po vagonima.

U Općoj bolnici u Slavonskom Brodu rekli su da je maloljetnik stigao u teškom stanju. Nakon pomoći koja mu je pružena teško ozlijeđeni dječak prevezen je u Kliniku za dječje bolesti u Zagreb gdje se liječnici bore za njegov život.

- Pacijent je dogovorno iz Opće bolnice Slavonski Brod odmah iza ponoći prebačen u Kliniku za dječje bolesti u Zagreb. Ima teške opekline od visokog napona. U slavonskobrodskoj bolnici je intubiran i sediran. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja i učinjena je dodatna dijagnostika da se vidi ima li još nekih oštećenja, izjavio je za HRT ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Obavljena je obrada opeklina na više od polovine ukupne površine tijela. Poduzima se sve kako bi se pacijent zbrinuo na najkvalitetniji način - rehidracija i antibiotska terapija.

- Utvrđen je ekstenzitet opeklina. On je negdje oko 50% tjelesne površine. Opekline su teške drugog do trećeg stupnja. Nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, u stanju inducirane kome i lijekovima, analgosediran. Stabilnih je vitalnih funkcija, ali naravno, obzirom na intenzitet i vrstu traume vitalno je ugrožen, najnovije su informacije o stanju stradalog dječaka koje je ispričao Roić.

- Slijedi dugotrajno liječenje, dakle, transplantacija kože i nadomještanje i vlastitom kožom, umjetnom kožom ili donorskom kožom, dakle zasigurno slijedi jedan proces liječenja od više mjeseci. I naravno bit će uključeni stručnjaci različitih medicinskih specijalnosti zato što može doći do komplikacija i problema s više organskih sustava, dodao je.

U posljednjih nekoliko godina, doznaje se u Hrvatskim željeznicama, bilo je 16 sličnih nesreća, od kojih devet sa smrtnim posljedicama.

Potaknuti ovim slučajem maloljetnog dječaka koji je nastradao od strujnog udara penjući se na vagone na kolodvoru u Slavonskom Brodu, HŽ infrastruktura poslao je priopćenje u kojem izražava žaljenje zbog tragedije te su ujedno poslali apel, statistiku i sve opasnosti koje vrebaju uz prugu u svrhu educiranja i osvješćivanja javnosti.


Iz priopćenja HŽ instrastrukture:


Prošle godine dogodila su se tri izvanredna događaja zbog udara električne struje visokog napona, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, a jedna je ozlijeđena. U posljednjih šest godina (2017. – 2022.) dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Jedna smrtno stradala osoba i osam teško ozlijeđenih osoba bile su u dobi do 18 godina.

Ti podaci zabrinjavaju te zahtijevaju širu društvenu akciju škola, roditelja i ostalih društvenih čimbenika kao što je policija. Predstavnici HŽ Infrastrukture već godinama obilaze škole te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznaju s posljedicama strujnoga udara.

U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice!

Za usporedbu, neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25 000 V. Dakle, 113 puta više nego u kućanstvu.

U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama.

Zato apeliramo na sve, osobito mlađu populaciju, da budu svjesni toga da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka, upozorava u prioopćenju HŽ infrastruktura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!