18:23 / 26.08.2019.

Autor: Igor Rotim/HRT

Liječnici u manjim mjestima mogu unajmiti ambulante za - jednu kunu

-

-

Foto: - / -

U manjim mjestima Osječko-baranjske županije, liječnici mogu unajmiti ambulante za jednu kunu.
Uz nekoliko mjera za pomoć gospodarstvenicima i nedavno pokrenuto subvencioniranje kamata na stambene kredite u iznosu od jedan posto, Osječko-baranjska županija započela je i program subvencioniranja najma liječničkih ordinacija. U manjim mjestima liječnici mogu unajmiti ambulante za simboličnu cijenu od jednu kunu.

Zmajevački liječnik opće medicine i osamdesetogodišnji Jozsef stari su znanci. Godine su pritisnule poput većine sumještana, pa je Jozsef često u mjesnoj ambulanti. Da nema liječnika u mjestu teško bi putovao. - Ja ne znam, ja samo biciklom i pješke. Jedino autobusom ako ima kad idu i đaci, Da nema, to bi bilo prekomplicirano, govori Jozsef Mink iz Zmajevca.

U obnovljenoj i dobro opremljenoj ambulanti liječnik i medicinska sestra pola smjene rade u obližnjim Kneževim Vinogradima, a drugu polovinu skrbe se za petstotinjak pacijenata u Zmajevcu. - Sve je pristupačno iz okvira primarne, jednom tjedno radimo i krvne pretrage, tako da pacijenti ne moraju putovati, jednom tjedno i patronažna služba radi kontrole kroničnih pacijenata, kaže liječnik Milan Vrkić.

Za oko osamsto stanovnika Zmajevca dovoljno.

- Što se tiče tu Zmajevca, recimo, gdje živim, mislim da je to OK, normalno, znači liječnička skrb je na nivou, kako bi trebala biti, kažu stanovnici Zmajevca.

Stanje je dobro, ali doktor Vrkić, zaposlenik doma zdravlja, nagodinu ide u mirovinu, a zamjene unutar sustava nema na vidiku. Županija stoga liječnike pokušava motivirati praktično besplatnim zakupom ordinacija. - Od sada, na svim našim tim, ajmo reći manje demografski razvijenim područjima, ili slabije razvijenim područjima naše županije imamo jednu kunu praktički trošak, tj. liječnici imaju jednu kunu trošak zakupa, kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Natječaj je otvoren, neke općine u petoj zoni županije za koju vrijede subvencije nude i stanove liječnicima. I sami svjesni da će se daljnjim smanjenjem kvalitete života ubrzo pretvoriti u pustare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!