Liječnici upozoravaju: za sve nas ne vrijede ista pravila

08.01.2020.

09:10

Autor: IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Detaljnije o tome u Studiju 4 govorila je dr. Josipa Rodić, predsjednica hrvatske udruge ugovornih ordinacija.
Iako u Hrvatskoj nedostaje 1 100 liječnika obiteljske medicine, 10 000 medicinskih sestara i tehničara - zaposlenici domova zdravlja koji žele status ugovorne ordinacije, županije uvjetuju da uz potpisivanje ugovora o zakupu prostora moraju potpisati i ugovore o zakupu opreme.

Detaljnije o tome u Studiju 4 govorila je dr. Josipa Rodić, predsjednica hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

Dr. Rodić tvrdi da je riječ o protuzakonitom postupanju.

- Radi se o protuzakonitom postupanju zato što je zakon jasan kada govori o tome da se u zakup daju jedinice zakupa. Jedinica zakupa ne podrazumijeva samo zidove, već i opremu. Jer vi ne možete dobiti prostor za liječnika dentalne medicine, a da nemate opremu. Mi imamo pravomoćnu presudu iz 2003. godine iz Ogulina gdje je sud jasno pojasnio i donio pravomoćno rješenje da je najam opreme protuzakonit, rekla je doktorica Rodić te dodala:

- Mi uopće ne vidimo rezon ovakvog postupanja od strane županija i domova zdravlja, zato što je nedostatak liječnika, medicinskog osoblja, medicinskih sestara - kroničan, a ustavna obveza lokalne samouprave, dakle gradova i županija, obveza prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti i zakona o regionalnoj i lokalnoj samoupravi je da županija odnosno regionalna samouprava je obvezna organizirati i sufinancirati primarnu zdravstvenu zaštitu.

Na taj način, smatra, medicinske sestre se ne privlači tamo gdje su potrebne, već upravo suprotno. Uz to, napominje i da svake godine Vlada RH donosi odluku o namijeni decentraliziranih sredstava za potrebe zdravstvene zaštite.

- Ta sredstva nisu mala, obično se radi o 300 do 500 milijuna kuna koje Vlada RH spušta na nivo gradova i županija. Dakle to su sredstva namijenjena upravo tome. To su bespovratna sredstva i mi imamo nekoliko pravomoćnih presuda gdje domovi zdravlja koji su to pokušali napraviti u slučajevima medicinsko-biokemijskih laboratorija smo ih zaustavili u tome, kazala je dr. Rodić.

Ugovorne ordinacije

Što se tiče ugovorne ordinacije, dr. Rodić je rekla da je to model koji u Europskoj uniji postoji već desetljećima.

- Mi smo ugovorno zdravstveni djelatnici koji obavljaju javno zdravstvenu službu. Dakle, izjave da smo mi privatnici i da mislimo samo na novac, apsolutno ne stoji i apsolutno su ne argumentirane, rekla je dr. Rodić te dodala:

- Jer javno obavljanje javno zdravstvene službe znači da vi imate ugovor s našom jedinom osiguravajućom kućom i da vaši osiguranici koji dolaze s valjanom iskaznicom nemaju obvezu plaćanja bilo kakvih davanja osim participacije što ne reguliramo mi, nego zakon.

- Naši osiguranici ne znaju tko je od nas uposlenik doma zdravlja, a tko ima svoju ugovornu ordinaciju, no ljudi se informiraju pa je danas 90 posto osiguranika za svog izabranog liječnika izabralo upravo liječnika koji ima ugovornu ordinaciju, kazala je dr. Rodić. Nadalje pojašnjava razlog tomu.

Neravnopravni položaj zdravstvenih djelatnika

- Mi smo naše ordinacije opremili vlastitim novcima. Mi od nikoga nismo dobili sredstva, to je tragično, jer bi trebalo biti u interesu i župana i gradonačelnika da svi obavljamo kvalitetnu zdravstvenu službu. Spirometar, holter EKG-a, holter tlaka ili EKG koji ja imam u svojoj ambulanti sam ja nabavila svojim sredstvima, a to nije pošteno zato što domovi zdravlja dobivaju sredstva za sve to, rekla je dr. Rodić.

Iz tih razloga smatra da su u neravnopravnijem položaju od onih koji rade za dom zdravlja.

- Iako nas ima 70 posto od ukupnog broja liječnika, mi nemamo prava na ta sredstva, rekla je  dr. Rodić i dodala:

- Nama ta sredstva niti ne trebaju, nego neka nam daju tu opremu. Zašto je to važno? Zato da ne morate slati pacijente u bolničke ambulante da vam naprave spirometriju, holter tlaka ili EKG.

Što je još na ovu temu rekla dr. Rodić možete poslušati u videu.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!