20:19 / 13.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Liječnička i Ljekarnička komora upozoravaju na lažne oglase

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora upozorile su u srijedu na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama.
Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) upozorile su u srijedu na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, te su pozvale građane da ne nasjedaju na oglase o lažnim pripravcima. Također su pozvale mjerodavne institucije da žurno postupe u skladu sa svojim ovlastima.

Iz KLK i HLJK pojašnjavaju kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika.

Ističu da je stanje posljednjih mjeseci eskaliralo, a oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt, naglasio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi, navodi se u priopćenju.

Iz HLK i HLJK podsjećaju da je proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko regulirana djelatnost koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama.

Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvala je pacijente da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

Prijave komora mjerodavnim institucijama

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Obje komore najavljuju da će se u zaštiti zdravlja građana obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora ujedno pozivaju mjerodavne institucije, uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija RH, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji, da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!