16:18 / 22.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Liječničke udruge: Poštujte mjere protiv koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa.
Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite sami sebe, članove obitelji, prijatelje, kolege i ostale građane.

- Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu, stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Ističu kako u posljednja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1563 novozaražena. U istom razdoblju, broj hospitaliziranih COVID bolesnika u hrvatskim se bolnicama udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.

- Već jučer su svi postojeći COVID kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB-u Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od bolesti COVID-19.

U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti COVID-19, upozoravaju liječničke udruge.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Njihov broj je ograničen, a smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne postupke.

- Mi, hrvatski liječnici, uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku, stoji u apelu i dodaje kako zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!