Liječnik: Čestitke policajcima koji su pomogli migrantici koja je rodila u šumi

06.11.2019.

12:42

Autor: Igor Ahmetović/HRT

default error photo
Migrantica iz Iraka sa suprugom je ilegalno prešla državnu granicu i ušla u Hrvatsku. Rodila je djevojčicu prije dolaska Hitne pomoći.
Migrantica iz Iraka u visokom stupnju trudnoće, koja je sa suprugom ilegalno prešla državnu granicu i ušla u Hrvatsku, rodila je u šumi kod Gline djevojčicu. Dijete je rođeno prije dolaska Hitne pomoći koju su pozvali hrvatski policajci koji su ženi prema policijskom izvješću prvi priskočili u pomoć. I o ovoj su se nesvakidašnjoj situaciji snašli dobro, kaže za HRT specijalist ginekologije Jovica Jakšić, pročelnik službe za ginekologiju opće bolnice Ivo Pedišić.

- Mi nemamo službenih informacija o tome, ali ako je to istina, iz dobrog stanja majke i djeteta mogu samo pohvaliti sve osobe koje su bile uključene u to od prvog trenutka. Ako su to bili policijski djelatnici, čestitam im na tome. Znam da im nije bilo lako, ali sve što je trebalo obaviti na terenu je napravljeno zapravo na najbolji mogući način, kaže Jakšić.

- Mi neposrednih informacija s terena i pojedinosti ne znamo. Znamo da je gospođa rodila negdje na svom izbjegličkom putu, a dovezena je k nama u našu bolnicu jučer oko 17 sati. Rodila je djevojčicu tešku 2.610 grama, dugačku 47 centimetara, dobrog općeg stanja već i kod prijema. S obzirom na to da gospođa nije bila kontrolirana kako je trebalo i kako je to uobičajeno, mi smo po primitku napravili sve nužne pretrage, dijagnostičku obradu, i za sada su majka i dijete u dobrom stanju, dobro se osjećaju - nastavlja, dodajući da je ženi ovo treće dijete.

Maja Blažević, policijska službenica za odnose s javnošću PU sisačko-moslavačke za HRT kaže kako je utvrđeno da je riječ o supružnicima iz Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Muškarac je tijekom policijskog postupka izrazio namjeru za traženjem azila i smješten je u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu dok su žena i dijete još u sisačkoj Općoj bolnici.

- Policijski službenici koji na području PU sisačko-moslavačke pojačano postupaju po suzbijanju nezakonitih migracija su jučer u poslijepodnevnim satima na glinskom području u šumi zatekli dvoje stranih državljana za koje se sumnjalo da su na nezakonit način ušli u RH. Žena je bila u visokom stadiju trudnoće te su policijski službenici zbog trudova koje je ona osjećala odmah pozvali hitnu medicinsku pomoć. Međutim trudnica se prije dolaska hitne pomoći porodila na mjestu događaja te su ona i dijete prevezeni vozilima Hitne medicinske pomoći u sisačku Opću bolnicu, kazala nam je dodavši da su se policijski službenici našli u nesvakidašnjoj situaciji, ali su vrlo dobro postupili.

- Na vrijeme su reagirali, pozvali Hitnu pomoć i do njenog dolaska pomogli trudnici koliko je to bilo u njihovoj moći, prostrli joj deku, pružili vodu, mislim da su se vrlo dobro snašli - zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!