15:45 / 12.10.2018.

Autor: I.M./Hina

Liječnik i medicinska sestra u istražnom zatvoru zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Liječniku i medicinskoj sestri koji su uhićeni zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.
Liječniku i medicinskoj sestri koji su uhićeni zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.

54-godišnjeg liječnika i 51-godišnju medicinsku sestru tužiteljstvo sumnjiči da su nezakonite prekide trudnoća obavili 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja ove godine i to u poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika, prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje.

Pritom su bili svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće jer ona nema status bolnice. Neslužbeno se doznaje da je riječ o poliklinici Zahi koja pacijente prima u Zagrebu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

Policija je ranije izvijestila da su prekidi trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama kazneno djelo koje predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete pronaći na poveznici: https://zdravstvo.gov.hr/kontakti/kontakti-zdravstvenih-ustanova/1478.

Policija na svojoj internetskoj stranici poziva i da im se svi koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu obratiti na broj 192 ili putem elektronske pošte policija@mup.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!