09:51 / 20.05.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Liječnik iz Čakovca: Roditelje koji ne cijepe radije uvjeriti, nego kazniti

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je kazna za necijepljenje dvije tisuće kuna. Doktor Šegović smatra, pak, da su mnogo učinkovitije preventivne metode od represivnih.
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je broj oboljelih od ospica u prva tri mjeseca ove godine u svijetu porastao za 300 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Neke zemlje odlučile su se protiv toga boriti i radikalnim kaznama. U Italiji djeca koja nisu cijepljena ne smiju u školu i njihovim roditeljima prijeti kazna od 500 eura, a u Njemačkoj su se odlučili za peterostruko veće kazne od talijanskih. U Hrvatskoj se o takvim mjerama još ne razmišlja.

Radno jutro na čakovečkoj pedijatriji proveo je naš novinar Ivica Grudiček. Svjedočio je viziti doktora Igora Šegovića, koji u to vrijeme provjerava zdravlje malih pacijenata. Doktor Šegović otkriva kako je "zima iza nas bila ispunjena bolestima, no s proljećem se i to smirilo". "Prevladavaju", kaže, "one kao što su bronhitisi, dijareje."

U tijeku je i redovito cijepljenje protiv ospica. Iva Vidović, koju smo susreli tijekom snimanja, ne dvoji. Sina je cijepila protiv ospica jer se, kaže, boji zaraznih bolesti.

- Čula sam i da su se u okolnim zemljama proširile i ja to ne želim svome sinu, dodaje.

Ove godine u mnogim europskim zemljama vlada epidemija ospica. Nijemci čak uvode kazne za roditelje od 2500 eura ako ne cijepe dijete. U Međimurju problema s procijepljenošću nema.

- Smisao cijepljenja je postići da postotak populacije koja se cijepi bude veća od 95 posto. To je smisao i cilj Svjetske zdravstvene organizacije. Kod nas u Međimurju to je i postignuto. Zašto je to bitno? Ako je više od 95 posto osoba cijepljeno, onda nisu samo te osobe zaštićene, već i sve druge - mala djeca do godine dana, osobe koje boluju od teških bolesti, objašnjava dr. Šegović s Odjela pedijatrije OB-a Čakovec.

U Hrvatskoj je kazna za necijepljenje dvije tisuće kuna. Doktor Šegović smatra da su ipak mnogo učinkovitije preventivne metode od represivnih.

- Ja sam uvijek za to da se s roditeljima prvo razgovara i ono što su istraživanja pokazala - imate tridesetak posto ljudi koji su na granici razmišljanja i ako im posvetite dovoljno vremena, oni će zaista cijepiti, objašnjava.

Svima onima koji imaju dodatna pitanja doktor Šegović savjetuje da posjete stručnu stranicu na Facebooku - Pitaj pedijatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!