Liječnik iz Orebića proveo godišnji volontirajući u KB Dubrava

11.12.2020.

17:44

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Liječnici, medicinske sestre i tehničari, svi koji su na prvoj crti obrane, zaslužuju da im svakodnevno zahvaljujemo. Jedan od njih, doktor Mrčić, iskoristio je godišnji odmor volontirajući u KB Dubrava.
Kao i svaka bitka za živote, tako i ova protiv koronavirusa ima svoje junake. Liječnici, medicinske sestre i tehničari, svi koji su na prvoj crti obrane, zaslužuju da im svakodnevno zahvaljujemo. Jedan od njih, doktor Mrčić, iskoristio je godišnji odmor volontirajući u KB Dubrava. 

➡️ Liječnici na ispomoći u KB-u Dubrava 
➡️ Svakodnevna borba za živote u KB-u Dubrava
➡️ U KB-u Dubrava slobodno 12 kreveta 

Doktor Ivo Mrčić iz Orebića, liječnik opće medicine, već tri tjedna u KB Dubrava radi sa zaraženima koronavirusom. Kaže da je radio vizite uz kolege, dok se nije uveo u sustav, a potom je i dežurao. Dnevno je nailazio na više teških, zahtjevnih situacija, gdje je ljudima i život bio u opasnosti.

Na pitanje je li ga bilo strah, negativno odgovara i dodaje da "on tako i inače funkcionira jer je cijeli život u praksi", a radio je i u Hitnoj službi te na ostalim odjelima.

Oko 1000 svojih pacijenata u Orebiću ostavio je, kaže, u sigurnim rukama. Mijenja ga kolega s Hitne pomoći u Orebiću. Ne buni se što nije išao na godišnji odmor i ističe da mu je u KB Dubrava izuzetno interesantno. Dodaje da je samo liječnik koji radi svoj posao.

- Medicina je univerzalna, samo je pristup posve drugačiji. Jedna je stvar na terenu, a druga na klinici. Međutim to nije nikakav problem i smatram, da svi mogu pomoći, dodaje doktor Mrčić.

➡️ HRT-ove kamere u Covid bolnici, KB Dubrava 

U KB Dubrava jako cijene pomoć kolege Mrčića. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja te bolnice, kaže da je u ovome primjeru svaka riječ suvišna - kolega je ostavio svoju ordinaciju, našao zamjenu i došao pomoći.

- Meni je to fascinantno, ističe Zlatko Grabovac, specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije i intenzivne medicine. Dodaje da ga uveseljuje to što postoje kolege koji su spremni doći i pomoći u ovakvoj situaciji.

➡️ Vukušić: U KB Dubrava rade vrlo vrijedni ljudi  

Ondje pomaže i više od 200 kolega iz drugih zagrebačkih bolnica. No doktor Mrčić napominje da je spreman opet doći.

- Apelirao bih na druge kolege, ako mogu doći. Ovdje je jedna fenomenalna pozitivna atmosfera i izvanredna kolegijalnost. Ja bih ponovno došao u siječnju ako za to bude potrebe, poručio je. Pomoć, kaže, ne poznaje kilometre niti smije imati granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!