19:58 / 14.12.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Liječnik o hitnom prijevozu s Brača u KBC Split: Dijete uopće nije bilo ugroženo

Leo Luetić

Leo Luetić

Foto: Dnevnik / HRT

Dijete od nepune dvije godine prošle nedjelje trebalo je hitni medicinski prijevoz s Brača u KBC Split, no sve se zakompliciralo. Vremenski uvjeti su bili loši, a gliser za medicinski prijevoz nije bio tehnički ispravan.

- Moram naglasiti da dijete uopće nije bilo ugroženo, to znam iz izvješća medicinske posade helikoptera. Dijete je bilo stabilno, s urednim vitalnim parametrima, kontaktibilno, orijentirano predano posadi helikoptera, rekao je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, u središnjem Dnevniku HTV-a.

Liječnik je ispričao što se točno taj dan dogodilo.

- Puno priče, ni oko čega. Uobičajen radni dan, s transportom hitnog bolesnika u KBC Split s otoka Brača. Bili su ekstremni vremenski uvjeti. Naš liječnik je razmatrao hoće li se odlučiti za prijevoz morem gliserom ili helikopterom. Tražio je dozvolu za helikopter. Ne čekajući, uputio se s djetetom do pristaništa, što nije daleko od ispostave medicine. U putu mu je rečeno da je helikipter odobren, usput je već došao do broda. Tu mu je skiper rekao da su meteo uvjeti užasni, a da ima tehničkih problema s brodom. Nakon toga se vratio natrag i uputio prema heliodromu, ispričao je Luetić.


- Helikopter je već bio u zraku. Tijekom hitnih transporta, ekipe komuniciraju s prijavno-dojavnom jedinicom, koordiniraju se s njima. Dijete je predano u helikopter i dovezeno u KBC Split, dodao je.

Osvrnuo se i na pritužbe oko prijevoza gliserom.

- Riječ je o jedinom ponuditelju koji se javio na javno nadmetanje i s njim je sklopljen ugovor. Gliser udovoljava uvjetima natječaja. Sutra sam pozvao ponuditelja da dođe kod mene skupa s bračkim liječnicima da vidimo o čemu se radi. Natojat ćemo stvar ukloniti. U najgorem slučaju može se raskinuti ugovor i objaviti novi natječaj, rekao je Luetić dodajući da nastoje riješiti problem.

U SDP-u upozoravaju da su zbog HDZ-ove loše politike liste čekanja sve duže, dugovi sve veći, a zdravstvene usluge građanima sve nedostupnije - što se vidjelo ovog vikenda na Braču gdje je bolesno novorođenče satima čekalo da stigne hitan prijevoz s kopna.

- Jedna mala beba, trebalo im je 2 sata dok je hitno pod navodnike prevezena s otoka u Split. Radilo se o jednom težem napadu odnosno obliku bolesti. I onaj zlatni sat o kojem se govori, da bi pacijent trebao biti hitno prebačen u bolnicu, kod nas je trajao 2 sata. Zašto je to bilo? Bilo je radi glisera koji nije radio, rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!