18:44 / 15.02.2019.

Autor: Žana Morović-Rudić/HRT

Liječniku bezuvjetni zatvor zbog nesavjesnog liječenja

-

-

Foto: - / -

Nesavjesno liječenje najteža je kvalifikacija na rad liječnika, no presuda doktoru Darku Radmanu, kakva god bila, ostavit će pitanje - je li se moglo učiniti više.
Presedan u zdravstvu! Zadarski pedijatar prvi je liječnik osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja. Prije četiri godine njegov je pacijent, šestogodišnjak koji je bolovao od šarlaha, preminuo.

Točno na današnji dan prije četiri godine majka preminulog dječaka zakucala je na vrata pedijatrijske ambulante Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja.

-Činjenica je da je u tom momentu doktor procjenio jednu određenu situaciju, to je samo njegova konkretna odluka na zdravstveno stanje, tako da sve ono ostalo što se događalo ne znamo - kaže doktorica Dubravka Finka iz Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

Ne znamo mnogo i zbog toga što je sudski postupak bio tajan, a javnost isključena.

- Nepravomoćna presuda se ne komentira pa ni o postupku ne smijem govoriti, presuda je osuđujuća, dr. Radman je osuđen na godinu dana zatvora. Čekamo pisani otpravak presude protiv kojeg ćemo se žaliti - najavio je Milenko Škrlec, branitelj okrivljenog doktora Radmana.

Doktora Radmana tereti se da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka koji je preminuo od posljedica šarlaha. Reći će mnogi, nevjerojatno za 21. stoljeće.

Praksa sudskog postupka u ovakvim slučajevima iznimno je složena:

- Kad ide u sudski postupak dokazuje se ono čega nema, a s obzirom da često nema pisanog traga, onda ako ne postoji pisani trag, odlučuje se na tome da se nije poštovala procedura ili da se nešto nije učinilo - kaže Finka.

Oboljeli dječak prekasno je hospitaliziran na Odjel za pedijatriju zadarske opće bolnice, a potom je žurno premješten na jedinicu intenzivnog liječenja gdje je nažalost i preminuo.

Nesavjesno liječenje najteža je kvalifikacija na rad liječnika, no presuda doktoru Darku Radmanu, kakva god bila, ostavit će pitanje - je li se moglo učiniti više. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!