Nestašice lijekova sve češće - trenutačno nedostaje propranolola

02.08.2023.

20:59

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/IMS/HRT

U posljednje vrijeme sve su češće nestašice pojedinih lijekova

U posljednje vrijeme sve su češće nestašice pojedinih lijekova

Foto: HTV / HRT

U posljednje vrijeme sve su češće nestašice pojedinih lijekova. Trenutačno nedostaje lijeka propranolola, koji se, među ostalim, upotrebljava za povišeni krvni tlak, stanja nakon srčanog infarkta i migrene. Nestašica bi mogla trajati još nekoliko mjeseci, dok se opskrba ne normalizira...

Ako u ljekarni tražite propranolol, vjerojatno ga više nećete naći. 


- U travnju ove godine imali smo povlačenje 5 serija ovog lijeka zbog utvrđenog nitrozaminskog onečišćenja, budući da nisu sve serije bile zahvaćene, određene količine lijeka su bile prisutne na našem tržištu. Međutim one su sada potrošene i Halmedu je prijavljena nestašica, govori glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.


Taj lijek na hrvatskom tržištu dostupan je samo od jednog proizvođača. Srećom, pacijenti ne bi trebali biti zakinuti jer postoje zamjene koje se osiguravaju iz drugih zemalja. U tom slučaju preuzimanje lijeka malo je drugačije.


- U tom trenutku, pacijent mora platiti lijek i onda se nakon toga obratiti područnom uredu HZZO-a i tražiti povrat. Mali problem nastaje ako je lijek iz interventnog uvoza skuplji nego što je lijek na listi jer HZZO pokriva samo cijenu onu koju priznaje lista, naglašava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.


Opterećenje za pacijente


I to postaje dodatno opterećenje za pacijente. A i samo traženje zamjenskog lijeka dvostruki je posao za njih i za liječnike obiteljske medicine. 


- Pacijenti se moraju ponovno nama javljati, ako u nekim ljekarnama ili uopće u ljekarnama nema određenih skupina propisanih. Mi moramo mijenjati, tražiti paralele, pokušati pogoditi koji je paralelni lijek trenutno dostupan na tržištu, priča dr. med. liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan.


Prošle godine zabilježeno je 350 nestašica lijekova, slična situacija očekuje se i ove godine. Ipak, prednost je što za većinu postoje druge adekvatne terapije. 


Proizvođači predviđaju sve više nestašica


- Mi za sad u ovom periodu nismo imali ni jednu kritičnu nestašicu, to znači da smo za svaku bolest i svako zdravstveno stanje imali adekvatnu terapiju koja je bila dostupna za pacijente, govori Ana Soldo.


Proizvođači predviđaju sve više nestašica jer isplativost proizvodnje postaje upitna. Na razini Europske unije i naše zemlje radi se na tome da se taj problem ublaži. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!