18:58 / 20.06.2019.

Autor: Borko Brunović/P.F./HRT

Lijepo vrijeme, praznici, gužve i problemi na cestama

-

-

Foto: - / -

Lijepo vrijeme i produljeni vikend tradicionalno donose gužve na cestama. U Lučkom tisuće domaćih turista, no veće nervoze nije bilo. Spajanje neradnih dana ima blagotvoran učinak na živce.
Današnji blagdan mnogi su iskoristili za odlazak na more ili izlet. Slobodan dan spojili su s vikendom, a neki čak i s praznikom u utorak.

Tako je produženi vikend od Tijelova do Dana državnosti prvi od onih koji su stavili na kušnju sve sudionike u prometu.

Kolona na zagrebačkoj obilaznici u jednom je trenutku bila dugačka 6 kilometara. Prijepodne je na autocestama bilo prvih većih gužvi ove sezone, a najveći zastoj dogodio se zbog nesreće u tunelu Sveti Rok gdje se zapalio automobil.

Povremeno je gužvi bilo i na granicama. Pojačan promet očekuje se u nedjelju i utorak - i to u smjeru unutrašnjosti.

Gost emisije HRT-a Tema dana bio je direktor sektora za održavanje Hrvatskih autocesta Ivica Križanić koji je iz prve ruke objasnio požar na automobilu u tunelu i sjajnu reakciju vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta koja je za 2,5 minute došla na mjesto požara i počela s gašenjem.

- Kad se signalizirao požar u jednoj cijevi automatski je zaustavljen promet u obje cijevi. Ona druga u kojoj nema požara služi kao evakuacijska. Pravovremenom reakcijom i pravodobnim gašenjem požara spriječeno je širenje vatre na instalacije i opremu u tunelu. Zbog toga se nakon sanacije požarišta mogle pustiti u promet obje cijevi tunela. Većina ljudi je dobro odreagirala na evakuaciju, no neki su odbili evakuaciju pa čak i počeli okretati vozila u suprotnom smjeru, što je u takvoj situaciji izrazito opasno. Zbog požara danas je upotrijebljena crvena crta u tunelu - ona služi kao evakuacijska crta i treba ju pratiti i ona će vas dovesti do mjesta gdje sigurno možete napustiti tunel, objasnio je Križanić

O gužvi na granicama govorio je Nikola Jelić, pomoćnik šefa smjene, PGP Bregana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!