14:32 / 04.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Lijevo-liberalna oporba traži ocjenu ustavnosti novog saborskog Poslovnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klubovi zastupnika lijevo-liberalnih stranaka najavili su da će idući tjedan Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati najnovije izmjene Poslovnika
Klubovi zastupnika lijevo-liberalnih stranaka u Saboru u petak su najavili da će idući tjedan Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati najnovije izmjene Poslovnika zbog pandemije Covid-19 jer im se time, pojasnili su, dijelom ograničava sudjelovanje u parlamentarnoj raspravi.

Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka ocijenila je da se tim izmjenama onemogućava osnovna funkcija parlamenta, a to je kontrola rada izvršne vlasti budući da se zastupnicima ograničava sudjelovanje u raspravi u Saboru.

Osim što se ograničava broj zastupnica i zastupnika koji mogu sudjelovati u raspravama, još je veći problem smanjen broj replika koje možemo upućivati predlagatelju zakona, što je jedan od osnovnih parlamentarnih mehanizama pomoću kojeg možemo sudjelovati u formiranju mišljenja o određenom zakonu i iznositi svoja politička stajališta, ustvrdila je Benčić.

- Smatramo da se ovime krši Ustav, među ostalim, u dijelu koji nam omogućava slobodu mišljenja i izražavanja, ali i onemogućava dio zastupnika da svoje stavove iznose osobno, a naš je mandat osoban i ne pripada Klubu ni strankama, kazala je.

Dio izmjena Poslovnika smatra protuustavnima iako epidemiološke mjere apsolutno podržavaju jer se one moraju provoditi, ali tvrde da se to mogle biti blaže. U našem zahtjevu istaknut ćemo da je došlo do povrede principa razmjernosti jer osim sabornice postoji još nekoliko dvorana koje se također mogu koristiti za sudjelovanje zastupnika u raspravi putem videolinka, pojasnila je.

- Ako se omogućilo glasanje putem videolinka, što je uvedeno jer HDZ ima vrlo tanku većinu pa da ako netko završi u samoizolaciji može sudjelovati u glasanju, ne vidimo razlog zašto se taj isti videolink ne može postaviti u susjedne prostorije kako bi zastupnici mogli normalno sudjelovati u raspravi, dodala je.

Sve nas to podsjeća na namjerno sužavanje mogućnosti parlamenta da kontrolira izvršnu vlast i vodi daljnjoj stožerizaciji Hrvatske gdje se na temelju preporuka Stožera formiraju pravila koja ograničavaju rad demokratskih institucija u zemlji i uvodi na mala vrata potpuna dominacija izvršne vlasti nad parlamentom u čijem radimo mi više ne možemo sudjelovati, zaključila je Benčić.

Skrenula je pažnju i na sjednicu Vlade na kojoj svi ministri sjede jedan do drugog, imaju maske, no, nisu propisali da ih dio ne sudjeluje.

U Ime Kluba zastupnika SDP-a Vesna Nađ istaknula je da zbog pandemije ne moramo staviti na čekanje sve naše ustavne vrijednosti, prava i slobode.

Dodala je da su očekivanja građana od zastupnika da aktivno sudjeluju u raspravama, da postavljaju pitanja, replike i iznose svoja stajališta, ali i kontroliraju Vladu kako bi održavali potrebe građana i razvijali demokratsko društvo.

Ove izmjene Poslovnika postale su smetnja ostvarenju ustavnih prava zastupnika i zastupnica što nije proporcionalno svrsi koja se želi postići jer se zaštita zdravlja može postići i drugim sredstvima, organizacijskim i tehničkim poput raspodjele zastupnika u nekoliko dvorana. Ne smijemo biti stavljeni pred zid da biramo - ili zdravlje ili demokratske vrijednosti, zaključila je Nađ.

Dalija Orešković iz Kluba zastupnika Stranke s imenom i prezimenom kazala je da se njihova inicijativa tiče svih zastupnika pa i vladajućih, ali i svih hrvatskih građana koji imaju opravdana očekivanja da će u Saboru svaki zastupnik koji ima osobni mandat odgovorno i časno obnašati svoju dužnost i aktivno sudjelovati u raspravi.

To su nam vladajući na krajnje neustavan način onemogućili, ustvrdila je, dodavši da im vladajući onemogućuju opravdanu kritiku i iznošenje argumenata koje najčešće ide kroz repliciranje u raspravama.

- Svedeni smo na četvrtinu onoga što bi nam po Ustavu i logici stvari trebalo pripadati, poručila je Orešković, dodavši da su nam puna usta digitalizacije i novih tehnologija, a u Saboru se ne može organizirati rasprava videolinkom.

U inicijativi će im se, najavile su, pridružiti još i IDS, HSU i HSS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!