18:01 / 11.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Lika ima Skupštinu - Kustića podržao i Milinović

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Marijan Kustić javnim glasovanjem izabran je jednoglasno za predsjednika Skupštine Ličko-senjske zupanije.
Marijan Kustić javnim glasovanjem izabran je jednoglasno za predsjednika Skupštine Ličko-senjske zupanije. Time je konstituirana Županijska skupština. Glasovanju je prethodio sastanak svih političkih opcija. Dnevni je red nadopunjen izglasavanjem o proračunu za 2019., o čemu će se odlučivati u nastavku sjednice sljedeći četvrtak.

Županijska skupština je konstituirana, a nije poznato tko čini većinu, a tko je oporba. Zasad je, kako je reklo više govornika na sjednici, "pobijedio razum". Rekao je to i župan Darko Milinović, koji je zahvalio na donošenju odluke o  Razvojnoj agenciji Liri. Zahvalio je i Kustiću na sastanku koji je održan prije sjednice Županijske skupštine te na najavi prihvaćanja proračuna. Rekao je  kako vjeruje da neće biti novih izbora za Skupštinu i da će proračun, unatoč političkim i osobnim različitostima, biti prihvaćen.

Nositelj nezavisne liste Ante Dabo (Bura promjena) predložio je na početku današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice da se za predsjednika glasuje javno što je i prihvaćeno. Iskazao je zadovoljstvo što je "postignuta deblokada, što je razumno rješenje i prvi korak." Milan Mataija podupro je u ime vijećnika svoje stranke - HSP-a prihvaćanje proračuna sljedeći tjedan, uz moguće amandmane.

Podsjetimo, sjednica je počela u utorak, 9. travnja, uz nazočnost svih 33 vijećnika, koji su položili prisegu, no Županijska skupština nije utemeljena jer nije izabran predsjednik. Naime, jedini kandidat za predsjednika bio je Marijan Kustić (HDZ), koji je i predsjedao sjednicom te je predložio da izbor bude tajnim glasanjem. No budući da se u dvoranu nisu vratili vijećnici nezavisnih listi Darka Milinovića i Ante Dabe, unatoč sačuvanom kvorumu, Kustić je sjednicu prekinuo i nastavak najavio za 11. travnja.
Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!