13:21 / 16.06.2021.

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Likan: Zagrepčane se nije uključilo u obnovu, ni kao pasivne promatrače

Vedrana Likan iz udruge SOS Zagreb

Vedrana Likan iz udruge SOS Zagreb

Foto: Studio 4 / HTV

Petnaest mjeseci od razornog zagrebačkog potresa počelo je rušenje kuća s crvenim naljepnicama – za sada su srušene samo dvije, a za treću je izdan nalog. Tisuće zahtjeva još je u proceduri u Ministarstvu graditeljstva i iznimno sporo stižu u Fond za obnovu koji sve mora realizirati. Pojedini građani udruge dali su konstruktivne prijedloge kako bi pomogli ubrzati proces – među njima je i Vedrana Likan iz udruge SOS Zagreb, koja kaže kako je prvi frapantan podatak to što je prošao čak 451 dan od potresa. 

- Druga dva, još gora podatka, su to da imamo nula obnovljenih kuća i višestambenih zgrada u gradu Zagrebu temeljem Zakona o obnovi. Ono što je još gore je da nemamo nijednu započetu obnovu, kazala je Likan u razgovoru za Studio 4 HTV-a.

U Fond za obnovu rješenja pristižu veoma sporo – Likan kaže kako se u početku odgovornost pokušavala svaliti na ramena građana, jer nije bilo zahtjeva.

- Danas kada imamo više od 11 tisuća zahtjeva u Ministarstvu, svjedočimo tomu da je unutar posljednjih tjedan dana donesena samo jedna odluka, i to za još jedno rušenje, dodaje.

Napominje kako je samo za trenutačnih 11 400 zahtjeva potrebno tjedno izdavati 50 odluka, kako bi se obradili do kraja godine.

- Pozvala bih se na ono što ministar govori od početka, da je izdavanje zahtjeva izrazito jednostavno – građane zanima zašto je onda donošenje odluka temeljem tih zahtjeva toliko komplicirano, kaže Likan, i dodaje kako građani gube nadu i povjerenje u Vladinu namjeru da obnovi Zagreb kao europsku metropolu.

Osim bitke koju vodi na dnevnoj razini kako bi dobio što više odluka, Likan kaže kako Fond za obnovu vodi bitku i sa samim dobavljačima usluga.

- Kod nas se svi natječaji raspisuju na hrvatskom jeziku - to je vrlo ograničavajuće za bilo kojeg drugog dobavljača koji bi s razine Europe, ili obližnjih zemalja, mogao sudjelovati u obnovi grada Zagreba, smatra.

Odluku trenutačno čeka 11 400 zahtjeva, a oni ne predstavljaju broj zgrada niti broj pojedinaca - iako je to ono što većina građana vjeruje, objašnjava Likan. Kaže i kako ima mnogo preklapanja, ali i da taj broj i neinformiranost građana upućuje na hitnost potrebe da se građane detaljnije informira o cijelom procesu.


- U nekoliko smo navrata s ministrom Horvatom razgovarali o tome što građanima treba – nažalost, do ovog trenutka ništa od naših zahtjeva nije ispunjeno, pa tako niti potreba da se organizira jedna informativna i edukativna kampanja za građane, priča Likan i dodaje kako nije odobren ni prijedlog da se građane uključi u tijela koja se bave obnovom, barem kao pasivne promatrače.


Kaže kako je udruga SOS Zagreb, prije prvog kruga izbora, obavila razgovor s potencijalnim kandidatima za gradonačelnika Zagreba - uključujući i novoizabranog Tomislava Tomaševića.


- Razina razumijevanja problematike obnove grada Zagreba, i pripremljenosti za preuzimanje grada Zagreba je zaista bila na zavidnoj razini. Otvorena su vrata s obje strane, mi očekujemo susret u Uredu gradonačelnika, i itekako nas veseli osnivanje Ureda za obnovu i ekipiranje koje je već bilo najavljeno, s nadom ističe Likan.


Postavlja se pitanje kako konkretno grad Zagreb i novi gradonačelnik mogu pomoći u obnovi grada Zagreba – Likan napominje kako bi udruga SOS Zagreb voljela da se Grad Zagreb zauzme za svoje građane, kao što je viđeno u drugim, potresom oštećenim, dijelovima Hrvatske.


- To je nedostajalo Zagrebu – formati mobilne timove, svojevrsna proaktivnost, informiranje i educiranje građana o tome koja je njihova obaveza i odgovornost. Voljeli bismo vidjeti proaktivnost gradske uprave i svjedočiti tomu da se što prije digne prva skela na višestambenu zgradu u gradu Zagrebu – to bi značilo da su razriješene sve nedoumice vezane za ulogu suvlasnika, upravitelja, financiranje, te vremenskog horizonta da će se ta obnova i dogoditi, kaže.


Osim informativne kampanje za koju se zalaže udruga SOS Zagreb, spominjala se i ideja da se financira određeni dio dokumentacije za građane.


- Koliko znamo, sredstva su osigurana na razini europskih fondova. Je li novac problem novog gradskog 'establishmenta'? Sigurno jest, ali isto tako vjerujemo da će prioritet obnove naći svoj način financiranja, kaže Likan.


Što se tiče nekretnina u centru Zagreba, ističe kako je tržište i trgovanje nekretninama sve "mrtvije".


- Žalosna je činjenica da na strani zakonodavca ne postoji svijest koliko je Zakon o obnovi blokirao i vlasnike u trenutku potresa, i buduće vlasnike koji su u mogućnosti kupiti, ali i obnavljati te zgrade. Znamo pouzdano da već postoje neki pravni procesi protiv države, gdje vlasnici žele oslobođenje od tog ograničenja da ne mogu nakon obnove trgovati svojim stanovima. Ono što je bitno za bilo koga tko kupuje stan u centru grada je da bude svjestan da su, ako nije bio vlasnik na 22.3. kada se dogodio potres, njegove obaveze prema samoj obnovi financijski mnogo veće, upozorava Likan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!