Lisičak: Želimo da vozači ostvare egzistenciju u Hrvatskoj

23.08.2019.

10:17

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati održali su desetominutni štrajk upozorenja. Ističu da to nije hir, žele veća prava vozača u izradi kolektivnog ugovora.
Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati održali su desetominutni štrajk upozorenja. Ističu da to nije hir, žele veća prava vozača u kolektivnom ugovoru. Sindikati su organizirali štrajk upozorenja u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu diljem zemlje. Traže povećanje plaća sklapanjem granskog kolektivnog ugovora te donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Stjepan Lisičak istaknuo je da su bili prisiljeni kao sindikat slati dopise resornom ministarstvu, Vladi i ostalim ministarstvima, Ministarstvu rada i Ministarstvu financija. 

- Da pokušamo sjesti za stol da naše realne zahtjeve argumentiramo i da ih stavimo na stol te ih riješimo. Ovo je bio jedini način da institucije potaknemo da razgovaraju s nama.

Lisičak ističe kako su zahtjevi bili povećanje plaće, izrada kolektivnog ugovora kojim bi donekle zaštitili radnike u javnolinijskim prijevozima.

- Naš je bitan zahtjev bio da vozača stavimo u status službene osobe kojim bi bio donekle zaštićen. Da ne budu izloženi psihičkim i fizičkim napadima, dodaje Lisičak.

Lisičak kaže kako se ministar Butković oglasio tek jučer da porazgovaraju te najavio sastanak u utorak u 9 sati u Ministarstvu.  

- Ako ne bude dogovora, najavili smo 9. rujna opći štrajk, kad djeca počinju školu. Bit će to štrajk svih prijevoznika, uključit će se i oni gradski.
- Apelirali smo na javnost da shvati da to nije hir sindikata, nego da je to potreba ljudi, vozača i osoblja u javnolinijskom prijevozu da imaju donekle normalne plaće i da svoju egzistenciju mogu ostvariti ovdje u Hrvatskoj, ističe Stjepan Lisičak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!