12:00 / 17.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

Lista SDP-a za EU izbore: Maras ogorčen, Picula zadovoljan

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je objavio prijedlog liste kandidata za Europski parlament koju je predsjednik stranke Davor Bernardić uputio Glavnom odboru.
Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u nedjelju ujutro okupilo se Predsjedništvo stranke koje je utvrdilo redoslijed 12 kandidata na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament, koju će predvoditi aktualni europarlamentarac Tonino Picula.

Lista je sastavljena prema zip-modelu, odnosno, naizmjenično su kandidirani muškarci i žene tako da je druga na listi također europarlamentarka Biljana Borzan.

Na trećem je mjestu saborski zastupnik i član Predsjedništva Predrag Matić, slijedi zastupnica Romana Jerković te zastupnik Joško Klisović.

Na šestom je mjestu članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec, iza nje zastupnik Gordan Maras, te Barbara Antolić Vupora i Mladen Novak.

Na desetom je mjestu Sanja Radolović, iza nje nestranačka Mirela Holy te saborski zastupnik Ranko Ostojić.

Premda izglasavanje liste za europske izbore nije bilo utvrđeno dnevnim redom, naknadno je ta točka uvrštena u dnevni red pa će o njoj glasovati Glavni odbor SDP-a. Pobuna zbog Holy, Maras razočaran

Prema nekim informacijama, mnogi se članovi Glavnog odbora protive uvrštavanju Mirele Holy na listu, a i Gordan Maras je razočaran svojom pozicijom. Za govornicom je poručio kako se "ni u najcrnje Milanovićevo doba liste nisu radile ovako netransparentno".


Predsjednik SDP-a Bernardić najveći dio svog govora, koji je bio otvoren za javnost, posvetio je listi i izbornom programu za Europski parlament.

- Želimo biti partneri, a ne sluge u Europskoj uniji, to je iznimno važno. Mislim da su naši europarlamentarci to svojim dosadašnjim radom itekako dokazali. Danas moramo dati povjerenje našim kandidatkinjama i kandidatima za EP - šest žena i šest muškaraca koji će ravnopravno krenuti u borbu za ravnopravnu Hrvatsku, rekao je Bernardić. 

Picula: To što predvodim listu znači preuzimanje odgovornosti za uspjeh

Nositelj liste Tonino Picula izjavio je da je zadovoljan listom, a to što je predvodi, ujedno znači i preuzimanje političke odgovornosti za uspjeh te liste, dok je nestranačka Mirela Holy, koja je također na listi, rekla kako je očekivala otpore, ali da ljevicu treba okupiti.

- Uvjeren sam da svih 12 imena može dati doprinos uspjehu liste. Očekujem da ćemo imati i dobro organiziranu kampanju i da ćemo ispuniti očekivanja članova i javnosti koja inklinira socijaldemokraciji. Naš cilj su tri mandata, obvezali smo se na taj rezultat i treba učiniti sve da ga i obranimo. Za rezultat su odgovorni predsjednik stranke koji je listu predlagao, Glavni odbor koji ju je prihvatio, ali i svi kandidati na listi, izjavio je Picula.

Upitana o kritikama koje su upućene na njen račun, Holy je rekla da je stranka izrazito kritički govorila o njoj.

- Ako bismo govorili o tome tko ima više toga za oprostiti, rekla bih da ja imam puno više toga za oprostiti i čista sam prema biračima, ustvrdila je Holy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!