18:25 / 14.11.2020.

Autor: Ana Zadro/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Ljepota majčinstva" i u uvjetima pandemije

-

-

Foto: - / -

Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef majkama preporučuju da prvih šest mjeseci dijete isključivo doje, no u Hrvatskoj to čini tek njih 20 posto.
Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef majkama preporučuju da prvih šest mjeseci dijete isključivo doje, no u Hrvatskoj to čini tek njih 20 posto. Kako bi promovirala dojenje, bjelovarska Udruga za sretno djetinjstvo već 5 godina organizira manifestaciju "Ljepota majčinstva". Ove godine, zbog pandemije, u posebnim uvjetima.

Arijana je majka četiri dječaka i jedne djevojčice. S najmlađim sinom okušala se na modnoj pisti kako bi promovirala ono što i sama zagovara kao specijalizantica pedijatrije.

- Hvalevrijedna akcija kakvih zapravo nedostaje gdje se slavi majčinstvo i dojenje, i ohrabruje se majke kojima u početku nedostaje hrabrosti i nekog znanja za dojenje, naglašava Arijana Šimić, specijalizantica pedijatrije.

Manifestaciju Ljepota majčinstva osmislila je pedijatrica Marija Čatipović, inspirirana majkama i bebama koje svakodnevno viđa u ordinaciji.

- Majka daje ljubav, daje svoju brigu, daje svoje neprospavane noći, daje sve ono što se ne može opisati riječima jer žena kad postane majka izvlači snage iz sebe za koje nije znala da postoje, govori Marija Čatipović, dr. med.,pedijatrica i predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo.

Akciju je podržala i državna tajnica novoosnovanog Državnog ureda za demografiju i mlade, koja se i sama nedavno prvi put okušala u ulozi majke.

- Ponovno i vi ulazite u svoje djetinjstvo, ponovno ste i vi dijete, iako ste roditelj, iako je to strašno veliki izazov, ali moram priznati da je to moja najbolja i najkvalitetnija životna uloga, naglasila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Revije se zbog pandemije ove godine ne održavaju uživo, već snimaju diljem Hrvatske. Mame, tate i njihove mališane moći ćemo vidjeti na Dan dječjih prava na društvenim mrežama te na platformama Ureda za demografiju i mlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!