Ljubičasti dan, solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju

26.03.2023.

Zadnja izmjena 13:35

Autor: Studio 4/HRT

Ljubičasti dan

Ljubičasti dan

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Obilježava se Ljubičasti dan. Tom se bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju. U Zagrebu je održana tradicionalna manifestacija "Bicikliraj za epilepsiju!". Održana su i predavanja radi širenja svjesnosti o toj bolesti i rušenja predrasuda koje je prate. Ljubičasti dan obilježen je i u Osijeku.

Od epilepsije diljem svijeta boluje više od 70 milijuna ljudi. Prvi simptomi najčešće se pojavljuju u ranoj životnoj dobi, a osobe koje imaju epileptičke napadaje nerijetko su stigmatizirane u društvu. Predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju Ana Sruk rekla je u povodu Ljubičastog dana da je to boja izolacije i usamljenosti osoba s epilepsijom.

- Djecu s epilepsijom ne prima se u vrtiće, kroz školsku dob ne mogu odabrati zanimanje koje bi željeli, a u odrasloj dobi ne mogu biti zaposleni na željenim mjestima, a čak i dobivaju otkaze zbog epileptičkih napada, rekla je. Ovakvim akcijama bore se protiv predrasuda, a najvažnije je educirati djecu i tako mijenjati stavove društva. Od epilepsije boluje oko 1% stanovništva.


Druženjem s građanima i podjelom informativnih materijala članovi udruge Episan obilježili su u Osijeku Ljubičasti dan.  Iz Udruge su poručili da uz pravodobnu dijagnozu i redovitu terapiju osobe s epilepsijom mogu voditi kvalitetan i sadržajan život.

- Oni normalno rade, normalno funkcioniraju i u profesionalnom i u nekakvom osobnom svoj svijetu, samo je bitno dobro kontrolirati bolest i redovno dolaziti kod specijalista epileptologa, kazala je Jelena Šarić Jurić iz Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

- Dvije trećine bolesnika s epilepsijom mogu se uspješno liječiti. Veliki dio može se čak i izliječiti. Nažalost, oko jedna trećina do jedna četvrtina je, ovisno o vrsti,  farmakoegzistentna. To su one koje su, unatoč primijenjenoj antiepileptičkoj terapiji, nemaju dobru kontrolu, dodao je predsjednik udruge Episan prim. Stjepan Jurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!