13:26 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Ljubičić: Nasilje se ne rješava unutar veze, to je društveni problem

-

-

Foto: - / -

"Žrtve nasilja u obitelji ne snose krivnju za nasilje koje je nad njima izvršeno. Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran nasilnik", poručuje pravobraniteljica Ljubičić.
U povodu povlačenja optužbi za obiteljsko nasilje Mare Tomašević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pozvala je sve javne osobe da vode računa o tome da izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije javnosti o žrtvama nasilja u obitelji te im poručila kako se jasno treba dati do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju.

"Iznimno je važno još jedanput naglasiti da žrtve nasilja u obitelji ne snose krivnju za nasilje koje je nad njima izvršeno te da je za nasilje uvijek kriv i odgovoran nasilnik", stoji u priopćenju pravobraniteljice. Ljubičić podsjeća da se već desetljećima ulažu napori na nacionalnoj i globalnoj razini kako bi se osvijestilo da nasilje u obitelji nije privatna stvar, nešto što se događa unutar četiri zida i u što se nitko izvana nema pravo miješati, "već društveni problem koji smo kao društvo obavezni rješavati i zbog čega se uporno radi na poboljšanjima zakonodavnog i provedbenog sustava".

"Prigodom obilježavanja međunarodnog ili nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dana žena ili održavanja kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama ističemo kako smo se opredijelili za nultu točku tolerancije prema nasilju. Stoga ne smijemo dopustiti da takve izjave ostanu prigodničarske i rezervirane za protokolarna obraćanja javnosti, već da u svakoj prilici, a pogotovo u ovakvim konkretnim slučajevima jasno damo do znanja da je neprihvatljivo prebacivanje krivnje ili odgovornosti na žrtvu, propitivanje njezinih motiva bez uvida u njezino psihofizičko stanje i životnu situaciju, svrstavanje nasilja u obitelji u bračne odnose ili dovođenje u vezu s ljubavlju", poručila je. "Pojedinačna i društvena osuda nasilja može i mora imati uvijek istu poruku: za svako nasilje, pa tako i nasilje u obitelji krivnju i odgovornost uvijek snosi nasilnik", poručila je Ljubičić u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!