22:49 / 03.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Pravobraniteljica Ljubičić osudila diskriminatorno izvještavanje

Višnja Ljubičić

Višnja Ljubičić

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na senzacionalistički i diskriminatorni članak Slobodne Dalmacije o zaposlenici Centra za socijalnu skrb.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izvršila je uvid u navedeni članak i izdala preporuku Slobodnoj Dalmaciji da povuče sporni članak jer predstavlja senzacionalistički način izvještavanja iznošenjem podataka o rehabilitiranoj osobi kao počinitelju prekršaja, čime se krši Prekršajni zakon, a sve s ciljem stigmatizacije osobe o kojoj izvještava zbog bavljenja prostitucijom.

- Nadalje, isključivim stavljanjem osoba koje se bave ili su se bavile prostitucijom, što su u većini slučajeva žene, u okvir moralne prijetnje društvu članak pokazuje potpunu rodnu neosviještenost o fenomenu prostitucije te nerazumijevanje položaja žena u prostituciji, polučujući različit učinak na muškarce i žene, što je u suprotnosti s načelima promoviranja ravnopravnosti spolova i predstavlja diskriminaciju u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova. Konačno, iznošenjem određenih informacija o tome gdje je osoba zaposlena, na kojem radnom mjestu, kakve su joj stručne kvalifikacije, gdje je rođena te gdje i kada je utvrđeno prekršajno djelo, kao i o tome kako je izgledao postupak zapošljavanja osobe, članak pomaže u potencijalnom otkrivanju identiteta te osobe, što može imati devastirajuće posljedice na njezin profesionalni i privatni život, stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava da je prostitucija složen društveni fenomen s naglašenom rodnom dimenzijom, koji se ni u kojem slučaju ne može svesti isključivo na pitanje morala osoba koje se bave prostitucijom, te predstavlja oblik eksploatacije, odnosno diskriminacije uglavnom žena i usko je vezan uz nasilje nad ženama i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja.

- Naime, iza etikete „prostitutke“ najčešće stoji žrtva vrbovanja ili prisile u svrhu seksualne eksploatacije kod koje su dominantno žrtve osobe ženskog spola, što prema kriterijima Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) ovu vrstu nasilja čini rodno utemeljenim, a u odnosu na tretman žrtve traži poseban stupanj pažnje. Nadalje, istraživanja diljem svijeta pokazala su da žene u prostituciji najčešće završavaju zbog siromaštva, neobrazovanosti, beskućništva, ovisnosti o drogama ili alkoholu te osobnim sudbinama ispunjenima često najtežim oblicima nasilja u obitelji od najranije dobi, poručuje Ljubičić.

- Također, istraživanja pokazuju kako su žene koje se bave prostitucijom i žrtve nekog oblika nasilja: odbijanja plaćanja usluga, krađe, uznemiravanja, prisiljavanja na seksualni odnos bez zaštite te silovanja od strane svojih klijenata, fizičkog i psihičkog nasilja od strane svodnika i oduzimanja zarade, te institucionalnog nasilja. Uz to, žene u prostituciji izložene su društvenoj osudi, ponižavanju i omalovažavanju. Zato se Pravobraniteljica već dugi niz godina zalaže za kriminalizaciju kupaca usluga i dekriminalizaciju osoba koje pružaju seksualne usluge, što su u većini slučajeva žene, dodaje se u priopćenju.

Pravobraniteljica je izrazila svaku osudu medijskih napisa kojima se senzacionalistički, nekritički i diskriminatorno izvještava o prostituciji i osobama uključenima u prostituciju izricanjem moralne i društvene osude isključivo ženama koje se nalaze ili su se nalazile u prostituciji, čime ih se diskvalificira od ravnopravnog sudjelovanja u svim područjima javnog i privatnog života.

HND zgrožen člankom Slobodne Dalmacije

HND u priopćenju objavljenom na internetskoj stranci Društva, navodi da je zgrožen sramotnim tekstom.

- Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo 'Slobodne Dalmacije' na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke, navodi HND.

Sporni tekst problematizira "slučaj" anonimne psihologinje koja je bila prekršajno gonjena zbog prostitucije 2016. i 2017. godine.

Iz HND-a navode da Slobodna Dalmacija problematizira "činjenicu kako je psihologinja bila prekršajno prijavljivana", ali i upozoravaju da Općinski sud to nije potvrdio, nego je odgovorio da se prema odredbi Prekršajnog zakona protokom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, počinitelj smatra neosuđivanim.

Bez obzira na to, kažu iz HND-a, "Slobodna Dalmacija odlučila je pokrenuti huškačku kampanju prema osobi koja se treba smatrati rehabilitiranom, koja je uredno stekla visoko obrazovanje te legitimno dobila zaposlenje na javnom natječaju".

Stav HND-a je da sustav takvim osobama treba pružiti punu podršku, a ne izložiti ih javnom progonu i osudi te ocjenjuje da su tekstom i naslovnicom prekršeni "svi postulati novinarske struke, što je izazvalo i sveopću osudu javnosti".

Naglašavaju da je, među ostalim, više od 300 psihologa potpisalo reagiranje na tekst, "navodeći kako stavovi profesorice Mirjane Krizmanić, koja iz pozicije stručnjakinje izražava moralnu osudu neimenovane kolegice iz centra za socijalnu skrb, ne odražavaju stav psihološke struke".

Zbog ovog teksta i naslovnice Izvršni odbor HND-a prijavit će Slobodnu Dalmaciju Novinarskom vijeću časti HND-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!