Pravobraniteljica upozorava: Trudnice diskriminirane kod zapošljavanja

10.03.2021.

14:09

Autor: Hina/HRT/V.G.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić

Foto: Pixabay / HRT

Stav HZZO-a da je trudna žena nesposobna za zasnivanje radnog odnosa, Europski je sud izravno proglasio rodnom diskriminacijom. Potvrdio je to u slučaju "Jurčić protiv Hrvatske" iz 2009.. Odluka Suda, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, donesena je nakon što je na svim razinama pravosuđa u Hrvatskoj ocjenjivano da je HZZO postupio ispravno.

 

Dugotrajan, mučan i složen sudski spor

Gospođa Jurčić podvrgla se 'in vitro' oplodnji. Nedugo nakon postupka sklapa ugovor o radnom odnosu. Nakon desetak dana utvrdila je da je trudna.  U HZZO-u, koji je trebao odobriti isplatu naknade za vrijeme čuvanje trudnoće te porodiljnu i rodiljnu naknadu, ocijenili su da je ugovor o radu fiktivan, sklopljen s namjerom da se ostvare navedena prava. Jurčić tuži HZZO, prelazi sve pravosudne razine i završava na Europskom sudu za ljudska prava. Nakon 11 godina sud donosi presudu u njezinu korist.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da se trudnicama i dalje uskraćuju prava te se zauzela za njihov pravedan tretman. Trudnica je, kaže Ljubičić, dovedena u nezavidan položaj, jer je izgubila prava trudnica i rodilja, a nije mogla ostvariti svoja prava kao nezaposlena osoba jer je bila zaposlena.

- HZZO-u smo poručili da mora napustiti takav način razmišljanja i ne može samovoljno donositi takve odluke, jer je ugovor o radu sklopljen između poslodavca i zaposlenika, rekla je.

Ljubičić: Trudnicama se i dalje uskraćuju prava

Navela je i da je Ministarstvo zdravstva upozoreno 2013. da će se pokrenuti postupak pred ESLJP. U međuvremenu je i Ustavni sud RH ocijenio da HZZO nije diskriminirao Jurčić, dodala je. Ljubičić je istaknula da su izvješćivanjem o toj presudi željeli potaknuti institucije u Hrvatskoj na pravedan tretman trudnica, jer njezin ured i dalje dobiva pritužbe trudnica kojima se uskraćuju prava. Jurčić se prije zasnivanja radnog odnosa i trudnoće doselila u Rijeku, a prije toga je 14 godina bila u neprekinutom radnom odnosu kod drugog poslodavca, navedeno je.

U obrazloženju presude stoji da je HZZO zaključio da je žena u trenutku sklapanja ugovora o radu bila nesposobna za rad, a da to nije ni na koji način provjereno i nije se utvrđivalo je li uopće počela raditi. ESLJP je izrazio zabrinutost zbog takvih pretpostavki hrvatskih institucija, rekla je odvjetnica Stefana Požgaj

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u suradnji s riječkim Centrom za participaciju žena u društvenom životu, predao je slučaj odvjetničkom društvu Jajaš-Vukelić iz Rijeke koji je podnio tužbu ESLJP. U presudi, donesenoj 4. veljače ove godine, utvrđeno je da je Jurčić diskriminirana te da je prekršeno nekoliko zakonskih akata RH, navela je odvjetnica Katja Jajaš. Navela je da je HZZO svoju procjenu temeljio na mišljenju ginekologa prema kojem treba čuvati trudnoću. U svakom slučaju, dodala je, "svaka žena ima slobodan izbor odlučivati sukladno mišljenju ginekologa".

U presudi je Jurčić odobrena naknada od 7500 eura, što je dužna platiti Republika Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!