Ljubo Ćesić Rojs izbačen iz Hrvatskog generalskog zbora

16.06.2023.

13:37

Autor: T.D./HRT4/Vijesti

Ljubo Ćesić Rojs

Ljubo Ćesić Rojs

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora izvijestio je da je na izvanrednoj sjednici većinom glasova donio odluku o prestanku članstva Ljube Ćesića u Hrvatskom generalskom zboru. 

Navode da je svojim ponovljenim neutemeljenim izjavama u javnosti prouzročio teške posljedice za ugled i interes HGZ-a. Dodaju da prihvaćaju pravo na drukčije mišljenje, ali ne i anarhiju te nepoštovanje vlastitih propisa.

"Kršenjem načela o rješavanju nezadovoljstva radom HGZ-a ili prijepora pri zauzimanju stajališta i donošenju odluka prije svega na tijelima HGZ, a kojeg je temeljem Kodeksa HGZ-a obvezan pridržavati se svaki član HGZ-a te nepoštivanjem zaključka Upravnog odbora HGZ-a od 13. lipnja 2023. godine, Ljubo Ćesić je svojim ponovljenim neutemeljenim izjavama u javnosti prouzročio teške posljedice po ugled i interes HGZ-a.


Iz tih razloga, Upravni odbor, a temeljem odredbi Statuta Hrvatskog generalskog zbora, donosi odluku o prestanku članstva Ljube Ćesića u Hrvatskom generalskom zboru. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a stupanjem iste na snagu, Ljubi Ćesiću prestaju sva prava, dužnosti i obveze koje proizlaze iz članstva u HGZ-u. Od 19 članova Upravnog odbora sjednici je nazočilo njih 14 čime je ispunjen statutarni uvjet pravovaljanosti za donošenje odluka, a za odluku o prestanku članstva glasovalo je 10 članova, 2 su bila protiv i 2 su bila suzdržana.

Upravni odbor ponovno naglašava kako je ukupna situacija u Hrvatskom generalskom zboru stabilna i nastavlja se odlučno djelovati poštujući Statut, Kodeks i odluke Upravnog odbora, a prema prihvaćenim planovima rada. Uvažavajući pravo na drugačije mišljenje i poštivanje mišljenja drugih, ali ne prihvaćajući anarhiju i nepridržavanje vlastitih propisa, Hrvatski generalski zbor će se i nadalje boriti za međusobne odnose utemeljene na međusobnom uvažavanju i poštovanju, solidarnosti, kolegijalnosti, međusobnoj toleranciji i povjerenju, istinitosti, prijateljstvu i odanosti kako u djelovanju unutar HGZ tako i izvan njega"
, priopćili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!