Parčina: Ljudi koji su se cijepili i preboljeli COVID najvjerojatnije će biti imuni kroz par godina

08.02.2022.

09:03

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Dr. Marijo Parčina

Dr. Marijo Parčina

Foto: Studio 4 / HRT

Dr. Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je najbolji način za stjecanje ukupnog imuniteta na koronavirus cijepljenje i zatim preboljenje prirodne bolesti, te da će građani koji su se cijepili i preboljeli najvjerojatnije biti imuni kroz idućih nekoliko godina. Smatra i da bi ukidanje COVID potvrda bila politički kriva odluka s obzirom na trenutačnu procijepljenost u Hrvatskoj.

Parčina je rekao da je "omikron oblak" u Hrvatskoj epidemijski "eksplodirao" te da je to bilo očekivano s obzirom na procijepljenost od oko 55 posto.


- Samo cjepivo ima po sebi jako dobar stupanj zaštite od infekcija omikronom, čak i do 70 posto nakon booster doze. Booster dozu u Hrvatskoj je primilo 15 posto stanovništva. Ako bismo usporedili to i povukli paralele s nekim drugim europskim zemaljama, kao što je Njemačka, gdje je to 54 posto, odnosno Danska, gdje to iznosi 62 posto, onda nam postaje jasno zašto su se dogodile oprečne stvari kroz Europsku uniju - zašto se Njemačka odlučila za smanjenje dužine potvrde za infekciju na 90 dana, certifikat preboljenja vrijedi samo 90 dana, njegova je dužina skraćena; zašto Danska ukida sve mjere, oni kompletno ukidaju mjere, samo ulazne i izlazne mjere iz države opstaju i dalje; a zašto se u Hrvatskoj događa situacija kakva se događa, rekao je Parčina.


Na komentar voditelja Petra Vlahova o građanima koji su se zarazili koronavirusom unatoč preboljenju i cijepljenju, Parčina je rekao da su koronavirusi "majstori u izazivanju bolesti", a da ne ostave dugoročni imunitet.


- Bit je virusa da vas proba zaraziti u jednoj respiratornoj sezoni, to je u nas zimska sezona, čak i do dva puta, dodao je.


- 'Ajmo biti sad kompletno iskreni. Nama su u biti najbolji način za stjecanje imuniteta, jednog ukupnog imuniteta, oni građani koji su se odlučili cijepiti, jednom dozom, drugom, pa čak i trećom dozom, i koji su onda preboljeli prirodnu bolest. Cijepljenje prvom, drugom i trećom dozom kod tih je građana osiguralo samo jednu stvar, a to je da se zaštite od teških oblika bolesti. I također, ne samo teških oblika bolesti, nego i u određenim fazama između cijepljenja da se zaštite od same infekcije i simptomatskih oblika bolesti. Onog trenutka kad su oni dobili simptomatsku bolest na cijepnoj podlozi zaštitili su se od teških oblika bolesti, razvili su respiratornu infekciju na svojim sluznicama, što je dalo praktično ono što im cjepivo nije moglo dati. A cjepivo im nije moglo dati tu takozvanu sluzničku zaštitu. Oni sada praktično nakon preboljene prirodne infekcije imaju sluzničku zaštitu i takvi građani su najvjerojatnije imuni kroz idućih nekoliko godina, rekao je Parčina.


Rekao je i kako smatra da bi bila politički kriva odluka ukidanje COVID potvrda na podlozi procijepljenosti od 55 posto dvjema dozama, odnosno 15 posto s boosteriranjem. Napomenuo je da smo jedna od najlošijih zemalja po procijepljenosti u EU-u te da su u regiji Balkana od nas lošiji samo BiH i Crna Gora.


- Srbija je bolja od nas, Slovenija je daleko bolja od nas, rekao je Parčina.


- Mislim da potpuno ukidanje mjera kod nas i dalje ne dolazi u obzir, dodao je.


Parčina je rekao i da novo proteinsko cjepivo nudi mogućnost cijepljenja ljudima koji imaju probleme s dosadašnjim cjepivima.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!